1

Aihe: Apinaleipäpuu

Tuli tässä muutamia viikkoja sitten oikein kuningasajatus, että voisi kokeilla apinanleipäpuun kasvatusta. Niinpä ostin exotic gardenista siemeniä ja pistin itämään. Ensin halkaisin siementen kuoret pihdeillä ja pistin vesilasiin pariksi päiväksi ja nyt ovat pari päivää olleet ruukuissa. Tässä sitten odotellaan. (Laitoin myös mammuttipuita itämään, mutta ostamani ginkon siemenet saivat jäädä vielä odottelemaan kunhan kokemusta tulee enemmän wink )

Kuitenkin... tarkoitus oli kysyä onko kukaan muu ikinä kokeillut tätä lajia?

Laitoin vaan kaksi siementä neljästä itämään, mutta katsotaan nyt mitä niistä tulee. Voin pistää vaikka kuvia jos koskaan itävät.

2 Viimeksi muokannut mizako (19.01.2008 13:46:29)

Vs: Apinaleipäpuu

Itse tilasin myös exotic gardenista apinanleipäpuun siemeniä mutta en ole vielä pistänyt niitä itämään. Voisin heittää saman tien vesilasiin ja huomenna multaan. Katsotaan sitten kummalla itää nopeammin. smile

Käytitkö vermikuliittia mullan seassa niinkuin exotic gardenin ohje sanoo? Jos käytit niin mistä olet saanut?

3

Vs: Apinaleipäpuu

Vermikuliittia en ole laittanut (kun en edes tiedä mitä se on =P ). Laitoin siemenet ihan perus multa/sora -seokseen ja toivon parasta.

4

Vs: Apinaleipäpuu

Wikipedia auttaa tässäkin: http://fi.wikipedia.org/wiki/Vermikuliitti

Tosin se on eri asia, että kuuluuko tuo myös ihan tavallisten kauppojen valikoimiin.

Hortonomi (AMK) ja orkideaharrastaja, joka on palailemassa bonsaiden pariin vuosien tauon jälkeen.

5

Vs: Apinaleipäpuu

Joo, mä en ainakaan ole löytänyt vermikuliittia mistään. Plantagenissa kuulema joskus on ollut, mutta eivät enää myyneet.

6

Vs: Apinaleipäpuu

Ainakin tuolta samaisesta exotic gardenista sitä voi tilata, en muista oliko se säkki 12 kiloa vai litraa mutta jompaa kumpaa...

7

Vs: Apinaleipäpuu

hei, apinanleipäpuu siementen itäminen voi kestää aika kauan. Jotkut itää noin kuukauden päästä ja toisilta itäminen voi viedä vuosia. Niiden hoito on myös suhteellisen vaikeaa. Ne tarvitsee aurinkoisen paikan, mutta kovassa paahteessa ja kuivassa niihin tulee helposti vihannespunkkeja. Joten tarkaile kesällä niiden lehtiä ja suhkuttele tai siirrä ne hieman varjoisampaa paikkaa. Keskikesällä sitä voi pitää myös parvekkeella. Kesällä sitä pitää kastella myös runsaasti. Syksyllä apinanleipäpuu tiputtaa lehtensä ja kastelu pitää pudottaa minimiin. Talvella on vaarana, että liikakastelu mädännyttää sen paksun juuren. Sitä voi leikata, mutta haarottuminen ainakin minulla on ollut vähäistä, mutta kaikkinensa apinanleipäpuu on kokeilemisen arvoinen. Haaste!

8

Vs: Apinaleipäpuu

Joo olen jo hieman lueskellutkin tosta puusta ja samaa on sanottu että voi olla vaikea kasvi. Mutta kyllä aion yrittää pitää ne hengissä jos tuosta alkavat joskus itämään. Nyt siis jo 3 viikkoa olleet ruukuissa eikä vielä mitään ole näkynyt. Onko sinulla itselläsi kilu muuten kokemusta kyseisestä lajista?

Tosta vermikuliitista vielä sen verran että kyllä ainakin Turun/Raision Plantagenissa sitä myytiin kun itse tuossa viikonloppuna kävin siellä.

9 Viimeksi muokannut kilu (08.02.2008 12:24:30)

Vs: Apinaleipäpuu

Joo olen koittanut pari kertaa ja talvi on ollut se kompastuskivi. Nyt tällä hetkellä on elossa kolme kolme vuotta vanhaa aikiota ja tarkoitus olisi siirtää niitä EHKÄ keväällä bonsairuukkuihin. Pahemmin ei niitä ole vielä leikkailtu ja haaroja ei ole, mutta juuri on jo aika paksu ja näkyvä. Katsotaan, miten ne kehittyy tänä kesänä.

10

Vs: Apinaleipäpuu

kilu kirjoitti:

Nyt tällä hetkellä on elossa kolme kolme vuotta vanhaa aikiota ja tarkoitus olisi siirtää niitä keväällä bonsairuukkuihin. Pahemmin ei niitä ole vielä leikkailtu ja haaroja ei ole, mutta juuri on jo aika paksu ja näkyvä. Katsotaan, miten ne kehittyy tänä kesänä.

Miksi siirtää jo tässä vaiheessa bonsai ruukkuihin..? Meinaan vaan että kasvaisivat nopeammin isommassa ruukussa...

“Don’t make your tree look like bonsai, make your bonsai look like tree” - John Naka

11

Vs: Apinaleipäpuu

No ei noista ensimmäisistä siemenistä mitään ole vielä tullut kun pari kuukautta on kulunut. Toisen heitin jo pois kun se oli homehtunut. Laitoin kuitenkin noin vikko sitten viimeiset kaksi siementä lämpimään veteen päivän ajaksi ja sitten ihan perus kukkamultaan ja nyt jo toinen alnanut itää. Tässä kuva:
[img=http://img255.imageshack.us/img255/2738/apinaoi8.th.jpg]

vähän huono kuva mutta kyllä siitä selvää saa

12 Viimeksi muokannut miikka (25.03.2008 21:28:24)

Vs: Apinaleipäpuu

Apinanleipäpuu kasvaa reippaasti. Tällä hetkellä mittaa noin kymmenisen senttiä ja yrittää vieläkin työntää sirkkalehtiään tuosta siemenestä ulos. Näyttää kyllä tuo prosessi hiukan pysähtyneeltä, mutta en uskalla ruveta repimään siementä pois ainakaan vielä wink katsotaan nyt mitä tästäkin tulee.


Nyt on muuten toinenkin niistä myöhemmin istutetuista siemenistä alkanut itää, joten ilmeisesti näiden siementen saama käsittely olikin sitten hieman parempi edellisiin verrattuna wink

13

Vs: Apinaleipäpuu

Hitto, meikäläisen siemenestä ei näy minkään näköistä eloa. Voitit. smile

14

Vs: Apinaleipäpuu

toivoa ei kannata vielä heittää, sillä jostain luin, että apinaleipäpuun paras itämiskuukausi pitäisi olla huhtikuu. Kannattaa vain tarkkailla, ettei ylikastele ja ettei siemenet mätäne.

15

Vs: Apinaleipäpuu

Tosi vanha ketju, mutta mitä Kilun apinanleipäpuulle kuuluu nykyään?

16

Vs: Apinaleipäpuu

Kinostaa, vastaako kilu suoraan sähköposti-yhteydenottoon?

Ulkona: tammi, kuusi, sempramänty, pähkinäpensas, vuorijalava. Sisällä: podocarpus. Taimina douglas-, kelta-, lehtikuusi, mammuttipetäjä, verivaahtera, amurinvaahtera...

17

Vs: Apinaleipäpuu

Kerrotaas vähän omasta toilailusta... alkuvuodesta tilasin apinanleipäpuun siemeniä exotic gardenista ja etsiskelin ohjeita idättämisestä ja toimin niiden mukaan (liota siemeniä kuumassa vedessä min. 24h ja laita multaan).
sumuttelin melko ahkerasti ja pidin pussia päällä lämpimässä paikassa, päivät vaihtui viikoiksi ja viikot kuukausiksi eikä mitään tapahtunut, joten "unohdin" siemenet pariksi kuukaudeksi, jonka jälkeen annoin uuden käsittelyn kuumalla vedellä.

Tälläkertaa siemenet turposi reilusti ja eikun multiin. Tästä meni reilu viikko kun huomasin jotain valkoista pilkistävän toisesta siemenestä, sehän oli paksu juuren alku.

Tuosta hetkestä eteenpäin kehitys eteni lähes silmissä ja nyt on ruukussa 5cm pitkä 4 lehdellä varustettu taimi.

18

Vs: Apinaleipäpuu

Sait yhden itämään; kuinka monesta?

Ulkona: tammi, kuusi, sempramänty, pähkinäpensas, vuorijalava. Sisällä: podocarpus. Taimina douglas-, kelta-, lehtikuusi, mammuttipetäjä, verivaahtera, amurinvaahtera...

19

Vs: Apinaleipäpuu

Laitoin 2 siementä itämään, 2 on vielä jäljellä

20

Vs: Apinaleipäpuu

Itse ostin tänä vuonna kaksi puuta (Adansonia Digitata) Senegalista. Puut ovat toistaiseksi todella onnellisia, saa nähdä miten "kuivasta kaudesta" selvitään.

A. Digitatan siementen itämistä edistää usein siementen päälle ihan reilusti kiehuvan veden kaataminen. Tämä tuli useammin esille, kun opiskelin lajista mitä ikinä tietoa satuin löytämään.