126

Vs: Muutama kuva pimeneviin iltoihin

Kevät on vihdoin saapunut niin muutamat kuvat voisi olla paikallaan.

https://farm1.staticflickr.com/964/41868410052_3b0687b3b4_n.jpgHanhikki 2018 by Paapise Masa, on Flickr
Pikkuruinen pensashanhikki vanha tuttu. Tällä on juuristo ja muut asiat aika lailla kohdillaan. Kasvaa ja voi mitä mainiommin. Kukkia ei tee jos haluaa pitää trimmattuna, pitäisi antaa kasvaa vapaammin niin tekee pinkit kukat. Tosi helppo ja hyvä lajike Suomen ilmastoon mielestäni.

https://farm1.staticflickr.com/951/41868406932_6b164d830f_n.jpgJalava 2018 by Paapise Masa, on Flickr
Jalava joka on vilahtanut täällä ennenkin. Tällä on juuriston kanssa vielä paljon puuhastelua sekä oksistoa täytyy kehittää aika lailla. Uusia oksia täytyy varmaan varttaa oikeille paikoille ja latvus ehkä kasvattaa uusiksi. Latvasta runko on aika paljon paksumpi mitä alempaa, eikä kääteinen kapenema ole hyväksi.

https://farm1.staticflickr.com/871/41868413122_87d2dec185_n.jpgBurgeranium by Paapise Masa, on Flickr
Lopuksi vielä uusi tuttavuus kolmihammasvaahtera. Tämän alkuperä on Japanissa shohin maestro Nobuichi Urushibatan käsistä, Tämä on ennen minulle tuloa ollut huonolla hoidolla ja uudelleen istutukset on laiminlyöty tai tehty väärällä tavalla. Tämän kanssa edetään juuriston kuntoon saamisella. Mr Kimuran mukaan kun juuristo on saatu kuntoon, niin bonsain kehityksestä 80% on valmis. Tämä tarkoittaa, että ruukku on täynnä hienoja hiusjuuria. Erityisen tärkeä alue on suoraan rungon alla oleva ns. "Shi" jossa juurilla on parhaat oltavat, sopiva kosteus ei kuuma ruukun reuna lähellä jne. Kun Shi on kunnossa, niin lehdet tai neulaset pienenee, silmuväli lyhenee, kasvu on oikean tyyppistä ja vahvaa bonsaille, jolloin bonsain kasvatus/muotoilu onnistuu.

Tällä vaahteralla on tuon yläosan kanssa vielä aika paljon työtä, johon keskitytään sitten kun saa juuriston parempaan kuntoon. Vaahteraa pitäisi nyppiä ahkerasti näin keväällä, mutta annan tämän kasvaa nyt aika vapaasti, jotta juuristo paranisi.

"It is art for art's sake." - S. Holmes

127

Vs: Muutama kuva pimeneviin iltoihin

Hyvältä näyttää. Hanhikki on pensaskasvi? Miten olet sille saanut paksumpaa runkoa & kapenemaa?

Ulkona: tammi, kuusi, sempramänty, pähkinäpensas. Sisällä: podocarpus, ficus retusa, likusteri. Taimina douglas-, kelta-, lehtikuusi, pinjaa, sitruuna, kahvipensas, mammuttipetäjä, verivaahtera, amurinvaahtera...

128

Vs: Muutama kuva pimeneviin iltoihin

Kyllähän pensashanhikkikin rungon kasvattaa. Ei tietenkään sellaista kuin isot puut. Isompia rungollisia pensashanhikkeja harvemmin näkee, mutta sellaisiakin on. Ehkä jostain vanhasta pihapiiristä, jos löytää vanhemman yksilön niin sellaisessa saattaa olla hyvää runkoa jo. Pensashanhikilla on pienet lehdet niin se soveltuu hyvin pienikokoiseksi bonsaiksi, jolloin massiivista runkoa ei tarvita välttämättä.

"It is art for art's sake." - S. Holmes

129

Vs: Muutama kuva pimeneviin iltoihin

Hienoja ovat. Pitäisikö jalavan oikeanpuoleisia oksia langoittaa alaspäin?

130

Vs: Muutama kuva pimeneviin iltoihin

Joo alin oksahan määrää suunnan miten muut oksat pitäisi vaijeroida. Viime keväänä vaijeroin tätä ja lopputuloksena oli kaksi kuollutta oksaa. Vanhemmat oksat ovat tosi rapsakoita ainakin siinä vaiheessa ennen kuin lehdet on muodostunut. Japaninvaahteroilla on sama homma, ettei niitä kannata langoittaa ennen kuin puu on lehdessä, vaikka lehdet vaikeuttaa langoitus puuhaa varsinkin tällaisilla tosi pienillä puilla. Muutenkin tämä tuntuu hylkäävän ja kuivattavan oksiaan. Kuvassa vasemmalla toiseksi alin oksa on kuollut myös. Oksan tyvestä tekee kyllä uusia nuppuja, mutta ei ole kovin kätevää, jos joutuu aina kasvattamaan uudet oksat...

Toinen juttu on että en ole varma onko noista oikeanpuoleisista oksista mikään käyttökelpoisia. Mietin jos katkaisisi ja tekisi uuden latvuksen kohdasta missä nyt kasvaa alin oikeanpuolinen oksa.

"It is art for art's sake." - S. Holmes

131

Vs: Muutama kuva pimeneviin iltoihin

Tällainen Satsuki azalea tuli viime kesänä hommattua. Nämä ei ole hirveän talvenkestäviä, mutta tarvitsevat silti talvetuksen kun eivät ole mitään trooppisia lajeja. Ensimmäinen haaste olikin tämä saada talvetettua ja siinä onnistuttuani puu palkitsi kukkimalla kauniisti. Istutin tämän uudelleen tänä keväänä ja joidenkin lähteiden mukaan ei saisi antaa kukkia sinä vuonna kun istuttaa uudelleen. Eli sitä täytyy nyt seuraavaksi jännittää selviääkö tästä koettelemuksesta.

Atsaleoita on ~3000 eri lajia ja Japanissa on ~800 rekisteröityä Satsuki atsalea lajiketta, etten rupea edes arvailemaan mikä lajike tämä tarkalleen on. Joku tosi pienilehtinen lajike, jonka takia tämän valitsinkin. Puulla on rungossa hyvää kapenemaa rungon lähdössä, vaikka paksu runko olekaan ja se on istutettu litteän kiven päälle, niin juuret leviävät aika nätisti. Tästä olisi tarkoitus tehdä mame kokoinen puu, jos selviää hengissä.

https://farm1.staticflickr.com/966/28319600478_df6a14dbed.jpgAzalea 2018 by Paapise Masa, on Flickr

https://farm1.staticflickr.com/954/28319614458_abcf8bea44_n.jpgAzalea detail by Paapise Masa, on Flickr

"It is art for art's sake." - S. Holmes

132

Vs: Muutama kuva pimeneviin iltoihin

Paapise Masa kirjoitti:

Tällainen Satsuki azalea tuli viime kesänä hommattua. Nämä ei ole hirveän talvenkestäviä, mutta tarvitsevat silti talvetuksen kun eivät ole mitään trooppisia lajeja.

Ai että... näiden keissien takia tätä harrastetaan! Sanoinko, että aivan mahtava puu? Aivan mahtava puu.

Talvettelu kompastuskivenä, itse en ole siinä mestari. Ainakaan vähänkään herkempien kohdalla (oheinen). Koitan siis kiertää tätä, että saisin itsellenikin jonkun kivasti kukkivan puun. Elikkä pistin heti tilaukseen 5 kanadanatsaleaa, joita alan kasvattaa kukkapenkissä. On "sirokasvuinen", tarkoittaako ohutta vartta? Jos tarkoittaa, niin näitä voisi harkita varttavansa yhteen? http://www.sarkanperennataimisto.fi/kuv … oletta.htm

Mutta jos noin kivasti antaa kasvaa ja leikkaa alas, niin kai siinä jo hieman runkoa tulee?
http://2.bp.blogspot.com/-rmBAvXhKgso/T9eQFRmkSWI/AAAAAAAACdQ/isFmi-5MH-A/s1600/Azaleas1.jpg

Vastaavaa varttamista olen miettinyt mm. näsiälle. Minulla olisi yksi varma sähkölinja, mistä niitä saisi kymmeniä.

Ulkona: tammi, kuusi, sempramänty, pähkinäpensas. Sisällä: podocarpus, ficus retusa, likusteri. Taimina douglas-, kelta-, lehtikuusi, pinjaa, sitruuna, kahvipensas, mammuttipetäjä, verivaahtera, amurinvaahtera...

133

Vs: Muutama kuva pimeneviin iltoihin

Kukkiipa kauniisti Masa.

Setä Vihreä, en usko että atsaleat fuusioituvat, jos sitä tarkoitat? Maahanpano varmaan just järkevää.