126

Vs: Muutama kuva pimeneviin iltoihin

Kevät on vihdoin saapunut niin muutamat kuvat voisi olla paikallaan.

https://farm1.staticflickr.com/964/41868410052_3b0687b3b4_n.jpgHanhikki 2018 by Paapise Masa, on Flickr
Pikkuruinen pensashanhikki vanha tuttu. Tällä on juuristo ja muut asiat aika lailla kohdillaan. Kasvaa ja voi mitä mainiommin. Kukkia ei tee jos haluaa pitää trimmattuna, pitäisi antaa kasvaa vapaammin niin tekee pinkit kukat. Tosi helppo ja hyvä lajike Suomen ilmastoon mielestäni.

https://farm1.staticflickr.com/951/41868406932_6b164d830f_n.jpgJalava 2018 by Paapise Masa, on Flickr
Jalava joka on vilahtanut täällä ennenkin. Tällä on juuriston kanssa vielä paljon puuhastelua sekä oksistoa täytyy kehittää aika lailla. Uusia oksia täytyy varmaan varttaa oikeille paikoille ja latvus ehkä kasvattaa uusiksi. Latvasta runko on aika paljon paksumpi mitä alempaa, eikä kääteinen kapenema ole hyväksi.

https://farm1.staticflickr.com/871/41868413122_87d2dec185_n.jpgBurgeranium by Paapise Masa, on Flickr
Lopuksi vielä uusi tuttavuus kolmihammasvaahtera. Tämän alkuperä on Japanissa shohin maestro Nobuichi Urushibatan käsistä, Tämä on ennen minulle tuloa ollut huonolla hoidolla ja uudelleen istutukset on laiminlyöty tai tehty väärällä tavalla. Tämän kanssa edetään juuriston kuntoon saamisella. Mr Kimuran mukaan kun juuristo on saatu kuntoon, niin bonsain kehityksestä 80% on valmis. Tämä tarkoittaa, että ruukku on täynnä hienoja hiusjuuria. Erityisen tärkeä alue on suoraan rungon alla oleva ns. "Shi" jossa juurilla on parhaat oltavat, sopiva kosteus ei kuuma ruukun reuna lähellä jne. Kun Shi on kunnossa, niin lehdet tai neulaset pienenee, silmuväli lyhenee, kasvu on oikean tyyppistä ja vahvaa bonsaille, jolloin bonsain kasvatus/muotoilu onnistuu.

Tällä vaahteralla on tuon yläosan kanssa vielä aika paljon työtä, johon keskitytään sitten kun saa juuriston parempaan kuntoon. Vaahteraa pitäisi nyppiä ahkerasti näin keväällä, mutta annan tämän kasvaa nyt aika vapaasti, jotta juuristo paranisi.

"It is art for art's sake." - S. Holmes

127

Vs: Muutama kuva pimeneviin iltoihin

Hyvältä näyttää. Hanhikki on pensaskasvi? Miten olet sille saanut paksumpaa runkoa & kapenemaa?

Ulkona: tammi, kuusi, sempramänty, pähkinäpensas, vuorijalava. Sisällä: podocarpus. Taimina douglas-, kelta-, lehtikuusi, mammuttipetäjä, verivaahtera, amurinvaahtera...

128

Vs: Muutama kuva pimeneviin iltoihin

Kyllähän pensashanhikkikin rungon kasvattaa. Ei tietenkään sellaista kuin isot puut. Isompia rungollisia pensashanhikkeja harvemmin näkee, mutta sellaisiakin on. Ehkä jostain vanhasta pihapiiristä, jos löytää vanhemman yksilön niin sellaisessa saattaa olla hyvää runkoa jo. Pensashanhikilla on pienet lehdet niin se soveltuu hyvin pienikokoiseksi bonsaiksi, jolloin massiivista runkoa ei tarvita välttämättä.

"It is art for art's sake." - S. Holmes

129

Vs: Muutama kuva pimeneviin iltoihin

Hienoja ovat. Pitäisikö jalavan oikeanpuoleisia oksia langoittaa alaspäin?

130

Vs: Muutama kuva pimeneviin iltoihin

Joo alin oksahan määrää suunnan miten muut oksat pitäisi vaijeroida. Viime keväänä vaijeroin tätä ja lopputuloksena oli kaksi kuollutta oksaa. Vanhemmat oksat ovat tosi rapsakoita ainakin siinä vaiheessa ennen kuin lehdet on muodostunut. Japaninvaahteroilla on sama homma, ettei niitä kannata langoittaa ennen kuin puu on lehdessä, vaikka lehdet vaikeuttaa langoitus puuhaa varsinkin tällaisilla tosi pienillä puilla. Muutenkin tämä tuntuu hylkäävän ja kuivattavan oksiaan. Kuvassa vasemmalla toiseksi alin oksa on kuollut myös. Oksan tyvestä tekee kyllä uusia nuppuja, mutta ei ole kovin kätevää, jos joutuu aina kasvattamaan uudet oksat...

Toinen juttu on että en ole varma onko noista oikeanpuoleisista oksista mikään käyttökelpoisia. Mietin jos katkaisisi ja tekisi uuden latvuksen kohdasta missä nyt kasvaa alin oikeanpuolinen oksa.

"It is art for art's sake." - S. Holmes

131

Vs: Muutama kuva pimeneviin iltoihin

Tällainen Satsuki azalea tuli viime kesänä hommattua. Nämä ei ole hirveän talvenkestäviä, mutta tarvitsevat silti talvetuksen kun eivät ole mitään trooppisia lajeja. Ensimmäinen haaste olikin tämä saada talvetettua ja siinä onnistuttuani puu palkitsi kukkimalla kauniisti. Istutin tämän uudelleen tänä keväänä ja joidenkin lähteiden mukaan ei saisi antaa kukkia sinä vuonna kun istuttaa uudelleen. Eli sitä täytyy nyt seuraavaksi jännittää selviääkö tästä koettelemuksesta.

Atsaleoita on ~3000 eri lajia ja Japanissa on ~800 rekisteröityä Satsuki atsalea lajiketta, etten rupea edes arvailemaan mikä lajike tämä tarkalleen on. Joku tosi pienilehtinen lajike, jonka takia tämän valitsinkin. Puulla on rungossa hyvää kapenemaa rungon lähdössä, vaikka paksu runko olekaan ja se on istutettu litteän kiven päälle, niin juuret leviävät aika nätisti. Tästä olisi tarkoitus tehdä mame kokoinen puu, jos selviää hengissä.

https://farm1.staticflickr.com/966/28319600478_df6a14dbed.jpgAzalea 2018 by Paapise Masa, on Flickr

https://farm1.staticflickr.com/954/28319614458_abcf8bea44_n.jpgAzalea detail by Paapise Masa, on Flickr

"It is art for art's sake." - S. Holmes

132

Vs: Muutama kuva pimeneviin iltoihin

Paapise Masa kirjoitti:

Tällainen Satsuki azalea tuli viime kesänä hommattua. Nämä ei ole hirveän talvenkestäviä, mutta tarvitsevat silti talvetuksen kun eivät ole mitään trooppisia lajeja.

Ai että... näiden keissien takia tätä harrastetaan! Sanoinko, että aivan mahtava puu? Aivan mahtava puu.

Talvettelu kompastuskivenä, itse en ole siinä mestari. Ainakaan vähänkään herkempien kohdalla (oheinen). Koitan siis kiertää tätä, että saisin itsellenikin jonkun kivasti kukkivan puun. Elikkä pistin heti tilaukseen 5 kanadanatsaleaa, joita alan kasvattaa kukkapenkissä. On "sirokasvuinen", tarkoittaako ohutta vartta? Jos tarkoittaa, niin näitä voisi harkita varttavansa yhteen? http://www.sarkanperennataimisto.fi/kuv … oletta.htm

Mutta jos noin kivasti antaa kasvaa ja leikkaa alas, niin kai siinä jo hieman runkoa tulee?
http://2.bp.blogspot.com/-rmBAvXhKgso/T9eQFRmkSWI/AAAAAAAACdQ/isFmi-5MH-A/s1600/Azaleas1.jpg

Vastaavaa varttamista olen miettinyt mm. näsiälle. Minulla olisi yksi varma sähkölinja, mistä niitä saisi kymmeniä.

Ulkona: tammi, kuusi, sempramänty, pähkinäpensas, vuorijalava. Sisällä: podocarpus. Taimina douglas-, kelta-, lehtikuusi, mammuttipetäjä, verivaahtera, amurinvaahtera...

133

Vs: Muutama kuva pimeneviin iltoihin

Kukkiipa kauniisti Masa.

Setä Vihreä, en usko että atsaleat fuusioituvat, jos sitä tarkoitat? Maahanpano varmaan just järkevää.

134

Vs: Muutama kuva pimeneviin iltoihin

https://farm2.staticflickr.com/1739/42487645612_f444234f09.jpgLigustrum 2018 by Paapise Masa, on Flickr

Likusterin istutuskulmaa on ehdotettu muutettavan, niin annoin palaa.

"It is art for art's sake." - S. Holmes

135

Vs: Muutama kuva pimeneviin iltoihin

Mitä mieltä olet itse? Minusta tämä on parempi.

136

Vs: Muutama kuva pimeneviin iltoihin

Munkin mielestä tämä on paljon parempi näin, nyt liike lähtee jo aivan tyvestä ja tyvi näyttää leveämmältä.

Onhan mulla blogi, ja huono blogi onkin!
https://epbonsai.wordpress.com/

137

Vs: Muutama kuva pimeneviin iltoihin

JanTam:n kysymykseen lyhyt vastaus ei ja kyllä big_smile

Ennenkuin annan pidemmän vastauksen niin vinkkinä ettei kannata jättää liian pitkäksi aikaa likusteria sen malliseen ruukkuun mitä se aiemmissa kuvissa oli. Likusteri on hanakka kasvattamaan juuria ja tämäkin oli kasvattanut siihen malliin ettei sitä saanut irti muutakuin sahaamalla juuristoa, koska vanhassa ruukussa suuaukko on kapeampi mitä ruukku on keskeltä. Tuo pullistuva keskiosa kun tulee juuria täyteen niinpaljon että ne kiertää monta kierrosta ympäri ruukun niin voin vakuuttaa että puu on tiukassa.

Mutta joo valmistauduin tähän istutuskulman muutokseen jo kuukausia sitten poistamalla kaikki lehdet ja langoittamalla oksia kevyesti uuteen kulmaan sopivampaan asentoon. Silloin kaikki näytti tosi hyvältä ja yritin laittaa muistiin sen mihin asentoon puu pitää istuttaa. Kuvasta ei ehkä äkkiseltään näy että runkoa on myös kierretty ja kallistettu eteenpäin hieman, Nyt kun sitten suuri päivä koitti ja oli istutuksen aika (olis ollut jo aikaa sitten, mutta inhoan istutushommia niin se jäi) niin olin niin naatti ja tuli kiirekin puun irroituksen jälkeen, että kun kaikki oli valmista ja kuvauksen jälkeen ihmettelin mikä on, kun ei näytä sellaiselle mitä pitäisi. Pitkän mietinnän jälkeen tulin siihen tulokseen ettei se asento vaan osunut kohdilleen. Asennon vaihtaminen oli oikea teko, mutta se ei osunut nappiin ja puu kokonaisuudessa on nyt liian 2D. Latvus ei myöskään ole hyvä jos se on suoraan tyven yläpuolella. Oksistoa ja lehdistö pitää jatkossa myös edelleen kehittää uutta asentoa vastaamaan.

Tämä on lähempänä sitä asentoa mihin oli tarkoitus laittaa:

https://farm2.staticflickr.com/1743/28713940688_fb32b4d6cf_n.jpgLigustrum 2018_2 by Paapise Masa, on Flickr

Tiedä sitten onko tämäkään ihan nappi. Oikeaa asentoa ja etupuolta on tosi vaikea päätää ja valokuvassa näyttää yleensä ierilaiselta kuin livenä. Mutta tarvitseeko sitä etupuolta aina heti kättelyssä päättääkään...

"It is art for art's sake." - S. Holmes

138

Vs: Muutama kuva pimeneviin iltoihin

Joskus olen saanut tuon mallisista ruukuista puun irti puutapilla työntämällä. Pohjareikään hiukan reikää pienempi tappi siis, painetaan voimalla ruukkua alaspäin ja puu nousee. Sama kai se on leikatakin juuret, siihenhän on käyräteräinen veitsikin olemassa.

Latvuksen sijainnista, en ole koskaan törmännyt sitä koskevaan sääntöön big_smile. Ehkä et sitä tarkoittanutkaan. Eiköhän se riipu puusta. Jos lähtö on villissä kulmassa, mikä jottei voisi palatakin takaisin. Tässä kun on staattinen lähtö, oikealla tuntuisi olevan jotenkin luonteva paikka latvukselle.

Tämä on ihan eri näköinen, jahka tyvi vaalenee. Se levenee nyt kauniisti oikealle.

139

Vs: Muutama kuva pimeneviin iltoihin

Ilmat viilenee ja syksy tulla jolkottelee. Tämä on kyllä ollut paras kesä ulkopuiden kasvun suhteen minulla. Hyviä kelejä on piisannut ja puut ovat kasvaneet ihan eritahtiin mitä viime kesänä. Varsinkin havupuut ovat nauttineet auringon paisteesta. Aiemmin esitelty Satsuki Azalea on kasvanut ihan hullun lailla ja karannut mame tavoitteesta aika kauas. Aiemmassa viestissä jännittämäni selviytyminen oli turhaa ja puu on hyvässä kunnossa. Leikkasin sen ihan matalaksi kuvauksen jälkeen back buddingin toivossa ja niitä tuli tosi hyvin ja se on kasvanut yli kuvauksessa olleen koon. Lehtikoko tuplaantui prosessissa. Mutta laitetaan tänne nyt kuva kun tämä Galleria osio on. Tuli nikkaroitua Shohin display pöytä niin piti se ottaa käyttöön:

https://farm2.staticflickr.com/1855/44252538171_7a7b5bf0ac.jpgShohins 08_25_2018 by Paapise Masa, on Flickr

Puut ovat samat vanhat mistä on aiempia kuvia viestiketjussa.

"It is art for art's sake." - S. Holmes

140

Vs: Muutama kuva pimeneviin iltoihin

Kolmivarvasvaahtera talviasussaan.

https://img.aijaa.com/t/00298/14636399.t.jpg

Jotenkin tuo vasemmalla oleva oksa on liian paksu. Jos se ja alin oksa vaihtaisivat paikkaa, niin olisi paljon parempi minusta.

"It is art for art's sake." - S. Holmes