1 Viimeksi muokannut viherbonsai (16.05.2017 17:05:22)

Aihe: Vanhan pihapiirin yamadori-aineksen nostosuunnitelmat kevät 2016-->

Olen kartoittanut erään vanhan pihapiirin puustoa useamman vuoden ja sieltä on löytynyt muutamia lupaavia yamadori-aihioita. Puut ovat etenkin jänisten armoilla, joten parasta lopettaa fiilistely ja aloittaa näiden nostaminen. Piti nostaa enemmänkin viime keväänä, mutta en saanut kuin yhden ylös. Syytän huonoa suunnittelua, joten aloitan sen nyt tässä foorumilla hyvissä ajoin.

Nämä ovat siemenestä karanneita taimia tai harvennuksista kitumaan jääneitä kantoja. Lajeina on pähkinäpensas, vaahtera, tammi, jalava, luumu, paatsama, mustaherukka. Ensinnä mainitut ovat runsaslukuisimpia, joskin aika honteloita -etenkin tammi ja vaahtera. Oheiseen galleriaan olen koonnut otollisimmat, jotka on toistaiseksi löytynyt. Lopullinen totuus näistä selviää vasta kun saan ne ylös, jonka jälkeen näkee mikä on tilanne maan alla. Maa on savista multamaata, joten juuret voi olla aika pitkät kun kasvu on esteetöntä. Toisaalta juuret voi olla pinnassa kun maa ei läpäise vettä kovin syvälle. Näin oli ainakin viime keväänä testinä nostamani pähkinäpensaan kanssa. Saapa nähdä.

https://c1.staticflickr.com/8/7698/16659241054_16cc407265.jpg

Puita on seuraavasti: isot osin lahonneet mörkö-jalava ja pähkinäpensaan kanto. 2 isohkoa vaahteraa. Pari pienehköä luumupuuta. Keskikokoinen ja pienehkö jalava, katkaistu viime kesänä. Läjä keskikokoisia pähkinäpensaan taimia 5 kpl.

Mörkö-jalava on muinoin kaadetun jalavan kanto, joka on kitunut jänisten käsittelyssä hitaasti kanto-osansa lahoamisen kautta hukaten. Halkaisija ~30cm, juuret ovat suuri mysteeri. Pistelin nimittäin lapion terän syvyydeltä puun ympäri eikä tullut suuremmin niitä vastaan. Aluksi ajattelin passata koko puun turhan outona, mutta kokeneemmat foorumistit usuttivat (isommat pojat). Tulee vaatimaan poikkeuksellisen ison ruukun, syvänkin jos juuret sattuvat sojottamaan alaspäin. Ei siis mitään hajua nebarista. Pakko siis ottaa ylös ja sitten vasta tietää mitä tarvitaan. Joku kasvuastia tarvitaan aluksi. Taimitarhoilla näitä näkee sopivan isoina, mutta mistä niitä saa? Eivät myy kuluttajille, koska itse niitä tarvitsevat. Muotoilu tulee olemaan jännää; pitäisikö antaa ‘runkojen’ paksuuntua ja kasvaa mittaa vai pitää kaiken matalana ‘kruununa’? Mietin myös tämän halkaisemista kahteen, jos se selkiyttäisi… mikään normimuoto tämä ei tule olemaan.

Viikonloppuna hoksasin myös ison lahonneen pähkinäpensaan kannon, jota ehdin hieman tutkailla ennen maan jäätymistä. Tässäkin on paljon kiinni maanalaisen osan ominaisuuksista, ei tekisi huonoa jos runkoa olisi vielä vaikka 10-15cm ennen juurakon ilmaantumista. Sen verran hyvin maanpäällinen kanto on huvennut. Kevätnosto kertoo lisää; onko tällaisesta vanhasta ja isommasta pähkinäpensaasta yamadoriksi. Jos on niin pihapiiristä löytyy lisää tätä kokoa.

Sitten olisi pari vaahteraa, jotka eivät ole suostuneet kuolemaan. Otan toisen äkkipitäen lupaavamman oloisen ylös ja katson saako niistä mitään.

Sitten pari jänisten kurittamaa luumupuuta, jotka pätkin reilu vuosi sitten. Ei järin paksuja, mutta kukkiva puu houkuttaa. Voi tosin kestää kun siihen vaiheeseen pääsee? No testataan tämäkin.

Pari jalavaa on ns seurannassa, pätkin kesällä. Isompi on 8cm halkaisija, pienempi 3cm. Ihan lupaavaa kaarnoittumista jo, mutta ehkä vielä passaan?

Sitten on useampia n. 5-15cm halkaisijan pähkinäpensaita. Näitä nostaa paremmuusjärjestyksessä? Sen mitä ehtii.

Täällä puut:
https://flic.kr/s/aHskbBt4Ry

Ulkona: tammi, kuusi, sempramänty, pähkinäpensas, vuorijalava. Sisällä: podocarpus. Taimina douglas-, kelta-, lehtikuusi, mammuttipetäjä, verivaahtera, amurinvaahtera...

2

Vs: Vanhan pihapiirin yamadori-aineksen nostosuunnitelmat kevät 2016-->

Hyvä mesta siinä sinulla. Erityisesti tuo iso jalava vaikuttaa todella kiiinnostavalta. Voihan sen nostaa ylös, tutustua, lyhentää isoja juuria ja istuttaa takaisin, kissanhiekan ja mullan seokseen esim. Vaikka samaan paikkaankin. Sitten vuoden tai parin kuluttua tietää mitä on vastassa ja ennättää hankkia sille ruukun. Tai sitten käy läpi vain osan puun tyvestä, esim. kaksi neljännestä, katkoo isot juuret ja laittaa vanhan maa-aineksen tilalle uutta, ja vuoden kuluttua toiset neljännekset. Silloinkin tulisi selväksi millaisen lootan sille tarvitsee. Ruukun täytynee olla jotain 50x50x15 - 60x60x20 väliltä, vai mitä arvelet?

3

Vs: Vanhan pihapiirin yamadori-aineksen nostosuunnitelmat kevät 2016-->

Bonsai-shop.com kauppaan on tullut uusia muoviruukkuja, esim. tuollainen: 70x48x22. Hinta halpa, 25 euroa.

4

Vs: Vanhan pihapiirin yamadori-aineksen nostosuunnitelmat kevät 2016-->

Voisi toimia! Luulenpa että tuossa on riittävästi pelivaraa leveyssuuntaan. Mitenkähän syvyys?

Tekisi mieli nykyistä samantien ylös, jotta saa heti kokonaiskuvan. Pääsee ehkä vielä senkin jälkeen pienentelemään ja laittamaan välikoon ruukkuun ennen lopullista. Sitten jos keraamisen hankkii, niin saa olla jo lopullinen ruukku.

Ulkona: tammi, kuusi, sempramänty, pähkinäpensas, vuorijalava. Sisällä: podocarpus. Taimina douglas-, kelta-, lehtikuusi, mammuttipetäjä, verivaahtera, amurinvaahtera...

5

Vs: Vanhan pihapiirin yamadori-aineksen nostosuunnitelmat kevät 2016-->

Hyvännäköisen apajan olet bongannut. Itse kanssa mietiskelin noiden muoviruukkujen hommaamista, mutta päätin jättää sen väliin. Puulaatikko ajaa vähintään yhtä hyvin asian alussa ja siinä vaiheessa kun puuta on tarkoitus alkaa siirrellä paremman näköiseen ruukkuun, saa se olla samantien keraaminen ja ns. lopullinen.

6 Viimeksi muokannut viherbonsai (27.04.2016 11:54:28)

Vs: Vanhan pihapiirin yamadori-aineksen nostosuunnitelmat kevät 2016-->

No niin, homma lähti liikkeelle. Avasin pelin isohkolla pähkinäpensaalla. 2 tunnin homma, jossa alkoi loppua kohden tarkkaavaisuus herpaantua, kun en millään tahtonut löytää kaikkia juuria leikattavaksi. Tuhosin vääntäessäni lapion, varsi taipui. Yksi sinne jäi ja se vähän repesi. Puu oli vähän toispuoleinen, mutta  nyt se on vähän vielä lisää. Tosin, tämä oli osaksi lahonnut kanto, joten saattoi olla vähän kuollut jo tuo juurikin.

https://farm2.staticflickr.com/1473/26597489055_407722f758_z.jpg

Jäi hiusjuuria, mutta jäikö tarpeeksi? Pian nähdään.

https://farm2.staticflickr.com/1608/26597494035_eb826dd7b2_z.jpg

Arvioin tämän olevan 10-15 cm leveä jötkäle. Otin oppia isommilla pojilta, kutduttakoon heitä vaikka nimikkeitä Salo ja Ebo. Pistin puun muoviseen perennalaatikkoon (hyvin varustelluissa taimimyymälöissä 5eur), upotin samoille sijoille ja löin lootan täyteen mustaamultaa. Mahtui aika tiukasti, vaikka loota oli varmaan 1mx0.5m.

https://www.flickr.com/photos/107009103 … 7322877162

Seuraavana sitten mörköjalavaa, joka ottaa vähintään päivän. Voipi olla ettei mahdu tuohon lootaan. Toiseksekseen... missä menee juuret? Ne eivät tulleet vastaan lapion terän syvyydeltä. Pahimmassa tapauksessa ne on ison puun juuret... Silloin hyvät neuvot tulee tarpeeseen notta whattado? Olisiko niitä?

Ulkona: tammi, kuusi, sempramänty, pähkinäpensas, vuorijalava. Sisällä: podocarpus. Taimina douglas-, kelta-, lehtikuusi, mammuttipetäjä, verivaahtera, amurinvaahtera...

7 Viimeksi muokannut viherbonsai (24.05.2016 13:32:50)

Vs: Vanhan pihapiirin yamadori-aineksen nostosuunnitelmat kevät 2016-->

Kävin verryttelemässä luumupuun ylös. Hyvin vaivaton oli nostaa.

https://c4.staticflickr.com/8/7728/27200703435_b41e63acf4_z.jpg

Nyt kun noita katselee, niin himottaisi saada runkoja fuusioitumaan. Ainakin ylimmän kuvan kaksi oikeanpuolimmaista. Ohuempi voisi vielä taipuakin, kiertyä isomman etupuolelle...  tai välistä takapuolelle. Ehkä pitäisi ohentaa, että saa kunnolla taipumaan. Mitään jännitettä ei kuitenkaan kai saisi jäädä tai muuten ponnahtaa irti, vaikka kuinka olisi ollut vuosia sidottuna?

Tuo toinen isompi... no pitää miettiä. Onko mitään keinoa saada taivutettua kiinni muihin, loveaa juuresta ja alkaa hissuksiin taittaa?

https://c3.staticflickr.com/8/7477/26594314714_028df0b730_z.jpg

Mörköjalavaakin olen aloitellut, muutama tunti takana ja useampi edessä. Juuria löytyi lisää vähän joka suunnasta, osa voi olla jalavan. Yksi isompi jo tuli, en usko että oli viimeinen. Oheisessa kuvassa olen kaivanut poteroa, että pääsisin koukkaamaan puun alle rautakangen. Taljaa tms en ajatellut käyttää; maa-ainesta lähtee paakusta reilusti kuten on muistakin pihan puista. Painoa lähtee vielä reilusti. Pulassa olen vasta jos kanto painaa sellaiset yli 50kg...

https://c3.staticflickr.com/8/7458/27113438362_0b42b94e05_z.jpg

Koska puu on keskeltä laho niin kovin voimaperäinen nosto voi sen särkeä? Talja voi väärin viritettynä sen tehdä. Lihasvoimaa helpompi säädellä, olkoonkin että pää meinannut runtatessa sumentua. Vanhalle isännälle on siitä riittänyt hupia.

https://c7.staticflickr.com/8/7652/27176039886_505621bcab_z.jpg

Yksi pohkeen paksuinen juuri löytyi, onkohan lisää odotettavissa? Onneksi on tehokas puukkosaha käsillä niin näistä selviää helposti. Juuria tuli vastaan melko tasaisesti puun ympäriltä, mutta moni on läheisen luumu- ja omenapuun. Toivon tämän saavani viikonloppuna ylös, kun puu jo alkaa hiljalleen heilahdella. Yksikseen työsstäen tässä menee silti vielä monta tuntia.

Ulkona: tammi, kuusi, sempramänty, pähkinäpensas, vuorijalava. Sisällä: podocarpus. Taimina douglas-, kelta-, lehtikuusi, mammuttipetäjä, verivaahtera, amurinvaahtera...

8 Viimeksi muokannut viherbonsai (16.05.2017 17:10:46)

Vs: Vanhan pihapiirin yamadori-aineksen nostosuunnitelmat kevät 2016-->

Mörkö on selätetty. Otti sellaiset 10h, useampana kertana ja ilman taukoja. Yksikseen toki jäykkää hommaa, mutta lopulta ei niin paha näin jälkikäteen ajatellen. Sähköpuukkosaha auttoi ja paljon!

https://c1.staticflickr.com/8/7660/26723516313_2b470f9f7a.jpg

On kyllä haaste löytää ruukku. Jo nyt pidemmät juuret on lähes täysin eliminoitu mutta kokoa edelleen liikaa oheiseen uukkuun. Tuollainen järjettömän mittainen kouru siinä vie mitat suuriksi, mutten kehtaa yhtään lisää sitä lyhentää.

https://c1.staticflickr.com/8/7381/27329611435_aacbfd121e.jpg

https://c1.staticflickr.com/8/7359/27259400511_738a7117fd.jpg

Oli siis pakko laittaa takaisin, perennalavatkaan ei tarpeeksi isoja.

https://c1.staticflickr.com/8/7286/27054846270_5b6a67e2f2.jpg
https://c1.staticflickr.com/8/7288/27054844470_2c7470050c.jpg

https://c1.staticflickr.com/8/7790/26722494354_dcac1cfce2.jpg

Ulkona: tammi, kuusi, sempramänty, pähkinäpensas, vuorijalava. Sisällä: podocarpus. Taimina douglas-, kelta-, lehtikuusi, mammuttipetäjä, verivaahtera, amurinvaahtera...

9 Viimeksi muokannut viherbonsai (16.05.2017 17:06:39)

Vs: Vanhan pihapiirin yamadori-aineksen nostosuunnitelmat kevät 2016-->

Eilen nousi kevään ensimmäinen, pähkinäpensas. Runko on nilkan paksuinen. I/2017: https://c1.staticflickr.com/3/2834/33523520730_6d6f659aab.jpg

Maa edelleen kohmeessa, mutta lapio jo uppoaa. Tämä oli koivua vasten kasvanut, josta toispuoleiset juuret. Juurakko on näissä tuollaiset paksut pääjuuret, joissa hiusjuurta matkanvarrella vähän. Jos koko juurakon haluaisi niin pitäisi joku 10 neliön ala kaivaa, mutta toissa vuonna paljon pienemmällä juuristolla nostettu on edelleen elossa. Tai ainakin syksyllä oli, kun babo:lle lahjoitin.

Tämä vei lopulta isoimman lootan, joka minulta löytyy. Ensivaiheen kasvattelu tulee viemään siis paljon tilaa, joten pyrin laittamaan näitä maihin, kunnes juuret alkaa mahtua järkevänkokoisiin ruukkuihin. Jos ei vielä lopullisiin. Tätä yksilöä ei ruukusta kannata enää siirtää, joten seuraavat nostot vien samantien maihin ennalta valittuun paikkaan. Yllättävää logistiikan humppaa tässä tulee, mutta ehkei sitten kuitenkaan.

Harrastuksen vieminen uudelle tasolle onnistuu vain puiden määrää ja tuunaamistoimia lisäämällä. Puumäärien per vuosi hilaaminen ylemmäs taas vaatii muutakin resurssia kuin aika. Enkä tarkoita välttämättä tässä rahaa, sillä nämä ovat ilmaisia. Ei. Keskeinen resurssi on muut harrastajat joiden neuvo, tuki ja käytännön yhteistyö (hankinnat, nostot ym.) mahdollistaa asioita. Aika nero pitää olla, jos täällä pohjolassa meinaa harrastaa yksinään. Harva on.

Ulkona: tammi, kuusi, sempramänty, pähkinäpensas, vuorijalava. Sisällä: podocarpus. Taimina douglas-, kelta-, lehtikuusi, mammuttipetäjä, verivaahtera, amurinvaahtera...

10

Vs: Vanhan pihapiirin yamadori-aineksen nostosuunnitelmat kevät 2016-->

Runko nilkan paksuinen, mutta juurakko siinä alla lienee jotain 30cm paksu? Se ehkä muodostaa sen tulevan rungon. Jos nyt ollenkaan ymmärrän mitä noissa kuvissa tapahtuu.

Tuo on totta mitä sanot harrastuksen tason parantamisesta. Puiden määrää, laatua ja tohinaa siinä ympärillä pitää lisätä.

11 Viimeksi muokannut viherbonsai (12.04.2017 22:58:26)

Vs: Vanhan pihapiirin yamadori-aineksen nostosuunnitelmat kevät 2016-->

No nyt. Tänään nousi vielä 4 pähkinäpensasta, joiden rungön ympärys jotain 10-15 cm väliltä. Temmoin oikein kiukulla, sillä muutakin pitäisi ehtiä nostelemaan nyt keväällä. Vammoilta en säästynyt, mutta onneksi ei mitään vakavaa. Ihan näin kiire ei kuitenkaan tarvitsisi olla. Yhtään kuvaa en ehtinyt ottaa.

Pieni mänty oli luvannut ottaa puut viljelyspalstalleen hoteisiin, josta käsin voidaan paremmalla ajalla katsoa niille pysyvämpää sijoituspaikkaa. Onneksi oli ottamassa puita vastaan, kun minun piti jatkaa samantien matkaa.

Ulkona: tammi, kuusi, sempramänty, pähkinäpensas, vuorijalava. Sisällä: podocarpus. Taimina douglas-, kelta-, lehtikuusi, mammuttipetäjä, verivaahtera, amurinvaahtera...

12 Viimeksi muokannut viherbonsai (02.05.2018 11:57:26)

Vs: Vanhan pihapiirin yamadori-aineksen nostosuunnitelmat kevät 2016-->

viherbonsai kirjoitti:

No niin, homma lähti liikkeelle. Avasin pelin isohkolla pähkinäpensaalla. 2 tunnin homma, jossa alkoi loppua kohden tarkkaavaisuus herpaantua, kun en millään tahtonut löytää kaikkia juuria leikattavaksi. Tuhosin vääntäessäni lapion, varsi taipui. Yksi sinne jäi ja se vähän repesi. Puu oli vähän toispuoleinen, mutta  nyt se on vähän vielä lisää. Tosin, tämä oli osaksi lahonnut kanto, joten saattoi olla vähän kuollut jo tuo juurikin.

https://farm2.staticflickr.com/1473/26597489055_407722f758_z.jpg

Jäi hiusjuuria, mutta jäikö tarpeeksi? Pian nähdään.

https://farm2.staticflickr.com/1608/26597494035_eb826dd7b2_z.jpg

Arvioin tämän olevan 10-15 cm leveä jötkäle. Otin oppia isommilla pojilta, kutsuttakoon heitä vaikka nimikkeitä Salo ja Ebo. Pistin puun muoviseen perennalaatikkoon (hyvin varustelluissa taimimyymälöissä 5eur), upotin samoille sijoille ja löin lootan täyteen mustaamultaa. Mahtui aika tiukasti, vaikka loota oli varmaan 1mx0.5m.

https://www.flickr.com/photos/107009103 … 7322877162

Ei hyvältä näytä, kaikki maanpinnan yläpuolella kuivui ja lahoaa.
https://c1.staticflickr.com/5/4158/33806978694_aaae12ab88.jpg

Kaivoin runkoa esiin ja annoin vettä, jos vaikka onnistaisi...

Edit 2.5.2018: DÖD.

Ulkona: tammi, kuusi, sempramänty, pähkinäpensas, vuorijalava. Sisällä: podocarpus. Taimina douglas-, kelta-, lehtikuusi, mammuttipetäjä, verivaahtera, amurinvaahtera...

13 Viimeksi muokannut viherbonsai (09.10.2017 21:10:16)

Vs: Vanhan pihapiirin yamadori-aineksen nostosuunnitelmat kevät 2016-->

viherbonsai kirjoitti:

No nyt. Tänään nousi vielä 4 pähkinäpensasta, joiden rungön ympärys jotain 10-15 cm väliltä.

Näistä elossa vielä 2, vai miten pienimänty? Ainakin tämä: https://flic.kr/p/UC5kFo
Ja yksi näistä: https://flic.kr/p/TYEsjr Oli kuitenkin liian kiire ja ei ehtinyt kunnolla upottaa maahan. Kohmeinen savipaakku oli sulanut ja sade pesi juuret paljaiksi.

Tuleville keväille olen katsonut taas yhden isohkon pähkinäpensaan, jota olen alkanut trimmailla. https://flic.kr/p/ZeDGzG
https://flic.kr/p/ZeDFMj
Sen vieressä myös 1-2 siperianhernettä 10cm rungolla.

Mörköjalavan lahoprosessi on nyt kosteana syksynä taas kiihtynyt. Muuten ihan elossa, mutta lahoaa nyt nopeammin kuin kasvaa. Siirtoa puulootaan, palstalle tai lahosuojaa?

Ulkona: tammi, kuusi, sempramänty, pähkinäpensas, vuorijalava. Sisällä: podocarpus. Taimina douglas-, kelta-, lehtikuusi, mammuttipetäjä, verivaahtera, amurinvaahtera...

14

Vs: Vanhan pihapiirin yamadori-aineksen nostosuunnitelmat kevät 2016-->

viherbonsai kirjoitti:

Eilen nousi kevään ensimmäinen, pähkinäpensas. Runko on nilkan paksuinen. I/2017: https://c1.staticflickr.com/3/2834/33523520730_6d6f659aab.jpg

Tämä on hyvällä hapella, vaikka halusi hakea kasvua ennemmin juurelta kuin 10-15cm mittaan jättämistäni rungoista. 2-3 näistä tuli kasvua, joista pystyn käyttämään yhden. Olisi kiva jos olisi vielä toinenkin, että saisi vähintään 2-runkoisen kun muuten tulee turhan höpö kapenema; massiivinen ja sitten runkona tikku. Pienempää ruukkua myös heti ensi keväänä, kun noin hyvin elää? Sekin auttaa jatkosuunnittelua, kun selkiytyy mihin mittasuhteisiin ollaan menossa.

Ulkona: tammi, kuusi, sempramänty, pähkinäpensas, vuorijalava. Sisällä: podocarpus. Taimina douglas-, kelta-, lehtikuusi, mammuttipetäjä, verivaahtera, amurinvaahtera...

15

Vs: Vanhan pihapiirin yamadori-aineksen nostosuunnitelmat kevät 2016-->

Kaksi pähkinäpensasta elossa ja voivat hyvin. Istutus jäi tosiaan vähän puolitiehen keväällä. Myöhemmin sitten upotetiin syvemmälle kunnon multaan, mutta ei auttanut. Huomasin siinä sitten myöhemmin kun perkasin lavasta rikkaruohoja, että multa on muualta kosteaa, mutta juurinen savipaakku on aivan kuiva. Elossa olevista kituvista yksilöistä rapsuttelin mullat pois ja heti lähti kasvuun.

Vähän pelkään ettei tuota lahoamista kovin helpolla estetä.

Eiköhän tuon helposti voi laittaa pienempään ruukkuun jo tulevana keväänä.

16

Vs: Vanhan pihapiirin yamadori-aineksen nostosuunnitelmat kevät 2016-->

Pieni mänty kirjoitti:

Kaksi pähkinäpensasta elossa ja voivat hyvin. Istutus jäi tosiaan vähän puolitiehen keväällä. Myöhemmin sitten upotetiin syvemmälle kunnon multaan, mutta ei auttanut. Huomasin siinä sitten myöhemmin kun perkasin lavasta rikkaruohoja, että multa on muualta kosteaa, mutta juurinen savipaakku on aivan kuiva. Elossa olevista kituvista yksilöistä rapsuttelin mullat pois ja heti lähti kasvuun.

Vähän pelkään ettei tuota lahoamista kovin helpolla estetä.

Eiköhän tuon helposti voi laittaa pienempään ruukkuun jo tulevana keväänä.

Antaa näiden nyt olla rauhassa, kun muutenkin riittävästi ruukuttelua. :-D

Tälle meni kuitenkin jo pienempää ruukkua. Vielä hidastaa tuo vasemmalla oleva pääjuuri, jota koitan lyhentää. Veistin vähän alapuolelta, jos se innostaisi tekemään juurta lähemmäs runkoa. Sen jälkeen meneekin jo lopullisten mittojen mukaiseen ruukkuun.
https://farm1.staticflickr.com/872/41020086114_77187d7400_c.jpg

Ulkona: tammi, kuusi, sempramänty, pähkinäpensas, vuorijalava. Sisällä: podocarpus. Taimina douglas-, kelta-, lehtikuusi, mammuttipetäjä, verivaahtera, amurinvaahtera...

17

Vs: Vanhan pihapiirin yamadori-aineksen nostosuunnitelmat kevät 2016-->

viherbonsai kirjoitti:

Mörkö on selätetty. Otti sellaiset 10h, useampana kertana ja ilman taukoja. Yksikseen toki jäykkää hommaa, mutta lopulta ei niin paha näin jälkikäteen ajatellen. Sähköpuukkosaha auttoi ja paljon!

https://farm6.staticflickr.com/5441/17732350972_a3ba2452a4_c.jpg
<-- kuva on 5/2015 Mörkö is back! On ponnahtanut takaisin elävien kirjoihin.

Tässä alkoi näkyä viime syksynä kiihtyvää lahoamista ja oli saanut kylkeensä sieniäkin... No nyt kevättä kohden näyttää taas paremmalta. https://farm1.staticflickr.com/946/41116920684_fc084bd224_c.jpg

Elikkä. Jos tästä kesästä tulisi taas puulle voittoisa ja rajoittamatonta kasvua, niin laittaisiko kosteaa syksyä silmällä pitäen jotain lahonsuojaa? Etenkin tuo keskusmonttu tuossa huolettaa, kun vesi voi jo jäädä sinne asumaan. Siinä mielessä tätä puuta ei kannata enää enempi pitää maissa, sillä lahoamista pitää päästä kontrolloimaan. Ei tälle mitään ruukkua vielä ole, joten ensi keväänä puuloota kutsuu?

Ulkona: tammi, kuusi, sempramänty, pähkinäpensas, vuorijalava. Sisällä: podocarpus. Taimina douglas-, kelta-, lehtikuusi, mammuttipetäjä, verivaahtera, amurinvaahtera...

18 Viimeksi muokannut viherbonsai (10.11.2018 22:29:11)

Vs: Vanhan pihapiirin yamadori-aineksen nostosuunnitelmat kevät 2016-->

viherbonsai kirjoitti:

Mörkö on selätetty. Otti sellaiset 10h, useampana kertana ja ilman taukoja. Yksikseen toki jäykkää hommaa, mutta lopulta ei niin paha näin jälkikäteen ajatellen. Sähköpuukkosaha auttoi ja paljon!

https://c1.staticflickr.com/8/7660/26723516313_2b470f9f7a.jpg

On kyllä haaste löytää ruukku. Jo nyt pidemmät juuret on lähes täysin eliminoitu mutta kokoa edelleen liikaa oheiseen uukkuun. Tuollainen järjettömän mittainen kouru siinä vie mitat suuriksi, mutten kehtaa yhtään lisää sitä lyhentää.

Tämä on nyt saanut köllötellä vanhalla paikallaan 2015 suhauksen jälkeen ja nyt päätin ensi keväänä tämän tempaista lodjuun... oh noes miten iso loota tästä tuleekaan mutta mitäs läksin? Köllöttely ei pitkän päälle ole ihan eduksi tai voisi koittaa vähän ohjatumpaa kehitystä tälle jatkossa. On syksyisin ilmaantunut lahosientä, osioita kuoleentunut ja eiköhän se ole tointunut mitä tuossa pystyy: https://flic.kr/p/NQYvNX Jos vaikka parantumisen ja lahoamisen suhdetta saisi paremmin tasapainoon. Myös jotain mallia kohti lähteä etenemään, kun puu on omalla pihalla päivittäin pällisteltävänä.

Nostaa voisi myös: https://flic.kr/p/2bdrevB
Sekä: https://www.flickr.com/gp/107009103@N02/PPd720
Ja: https://www.flickr.com/gp/107009103@N02/9185vA
Että: https://www.flickr.com/gp/107009103@N02/28N378
Kuin myös: https://www.flickr.com/gp/107009103@N02/67yQVn

Ulkona: tammi, kuusi, sempramänty, pähkinäpensas, vuorijalava. Sisällä: podocarpus. Taimina douglas-, kelta-, lehtikuusi, mammuttipetäjä, verivaahtera, amurinvaahtera...