1

Aihe: Bonsaifi.net uudistus

Terve arvon foorumilaiset.

Bonsaifi.netissä puhaltelee kevään tullen uudet tuulet. Tarkoituksena olisi lähteä uudistamaan foorumia ja luomaan foorumin ympärille isompaa kokonaisuutta.
Suunnitelmat ovat vielä aika alkuvaiheessa ja koska foorumista pyrtään luomaan avoin ympäristö, niin nyt jokaisella foorumin käyttäjällä on mahdollisuus kantaa oma korsi kekoon.

Eli kaikki ideat liittyen sivun uudistamiseen ovat tervetulleita. Kaikkia asioita saa käsitellä esim. tulevan sivuston rakenne, foorumin toiminnot, alusta jossa uutta foorumia aletaan käyttämään jne...

2 Viimeksi muokannut viherbonsai (13.04.2015 15:39:02)

Vs: Bonsaifi.net uudistus

Tätä en ole odottanutkaan kuin vasta vuosia, joten jonninverran olen asiaa miettinyt.

http://projetofinlandia.net/wp-content/uploads/2014/09/q91nrpyc-300x199.jpg

Lähtisin niinkin kaukaa liikkeelle, kuin peruskysymyksestä: miksi suomalainen bonsai-yhteisö on olemassa? Sillä pitää olla olemassa joku tarkoitus, muukin kuin silkka olemassaolo. Kun olen jutellut vähän enemmän harrastaneiden kanssa, niin monelle se olisi kotimaisen bonsai-osaamisen lisääminen pyrkimällä jakamaan sitä mahdollisimman monelle. Täällä pohjoisessa harrastus vaatii paljon ratkaisuja, mitä paraskaan Bonsai-opus ei kerro: tieto-taito on itseoppineilla harrastajilla.

Mitä tästä aiemmasta foorumi-humpasta oppisin, niin pari asiaa. Jos yhteisö toimii pelkästään virtuaalisesti, niin äkkiä se näivettyy. Harrastus tapahtuu tuolla ulkona, tänne se dokumentoituu. Samaten, jos tulee tunne ettei oma tai muidenkaan jäsenten osaaminen jalostu tai kartu yhteisön tuella.

Siitä sitten haarukoimaan keinoja, valitettavan huonosti tunnen vaihtoehtoja. Millä foorumin ohella saataisiin osaaminen dokumentoiduksi? Foorumi on hyvä keskustelulle ja asioiden hieromiselle yhdessä. Parhaimmillaan päädytään johonkin lopputulokseen tai sitten vatvotaan loputtomasti kun lopullista totuutta ei ole. Samalla osaaminen tulee tallennetuksi, mutta ei välttämättä muodossa jolla se välittyisi parhaiten. Nykyisellä foorumilla tieto-taitoa on kirjoitettu auki, usein sama asia useammin kuin kerran eri muodoissa. Joissain kohtaa sitä joutuu tavaamaan useamman kerran, ennen kuin asian ymmärtää. Aina ei haulla tahdo löytää, kun ei edes aina tiedä mitä hakee. Asioita kysytään uudelleen, kun niitä ei kukaan ole foorumilta nostanut ja jalostanut helppolukuiseen muotoon. Wiki on toimivaksi todettu.

Toinen mihin foorumi ei hyvin pysty on pidempien artikkelien kirjoittaminen blogi-tyyliin. Jotenkin näitäkin pitäisi saada koottua yhteisölle - muutenkin kuin linkkeinä artikkeleihin ulkoisista harrasteblogeissa. Jos blogityylinen kirjoittelu onnistuu yhteisön tilassakin niin hienoa, mutta moni valinnee oman blogin omin väripaletteineen ynnä muine personointeineen.

Sitten moni dokumentoi harrastustaan latailemalla kuvia ulkoisiin kuvapalveluihin tai tekemällä videoita, nämä olisi jotenkin helposti saatava upotteina yhteisön netti-ympäristöön. Muutenkin parempi vaihtoehto, sillä säästetään yhteisön netti-ympäristön tallennustilaa. Jotain ehdottoman huippuja kuva, video-esimerkkejä voisi admin tallettaa yhteisön palveluun, jotta ei olisi pelkoa niiden häviämisestä jossain vaiheessa bittiavaruuteen.

Miten voidaan lisätä yhteisön jäsenten vuorovaikutusta siten, että yhteyttä pidettäisiin ja tavattaisiin tuolla ulkona yhteisen harrastuksen merkeissä? Miten helposti näkisi kenellä vastaavista puista tai tilanteista kokemusta (käyttäjät määrittävät itselleen avainsanat, kiinnostukset)? Miten sovitaan yhteisistä tapahtumista siten, että tulee ajoissa kaikille tietoon ja että ei mene päivämäärät ym. epäselviksi kuten ajoittain on kokoontumisajo-kutsujen kohdalla. Älypuhelimella viestintä on tärkeää etenkin kriisitilanteissa; puu kuolee eikä aikaa ole odottaa foorumivastausta. Joku "avoin mikrofoni" tarvittaisiin, mihin huudella ja joku voisi vastata. WhatsApp (tarjotaanko IM-linkkejä profiileissa?) ja vastaavat ovat hyviä pikaviestimiä, mutta pitäisi jakaa puhelinnumerot yhteisöläisten kesken? IRC olisi täydellinen avoimena ja anonyymina, mutta eipä sitä kukaan käytä. Joku yhteisön shoutbox? Tarvitaanko edes erillistä järjestelmää, jos netti-ympäristöä pystyisi käyttämään hyvin älypuhelimella ja saisi sieltä pingeinä älypuhelimeen, sähköpostiin olennaiset uudet päivitykset (seurattu viestiketju, tapahtumakutsut, apupyynnöt...). TapaTalk näyttäisi olevan laajalle levinnyt, mutta en tätä tunne itse.

Yhteisön nettiympäristön ei kannata tehdä sitä, mitä muut palvelut tekevät ja paremmin. Mahdollisuuksien mukaan ottaisi vaan kopin niistä ja sulauttaisi kokonaisuuteen.

Kootusti:
*Kirkastettu toiminta-ajatus; oma ehdotukseni yllä.
*Pyritään avoimuuteen: kaikki yhteisössä tapahtuva toiminta laitetaan kaikkien näkyville/saataville. Kaikki saavat lähtökohtaisesti samat käyttöoikeudet nettiympäristöön, poislukien adminien hallinnointi-oikeudet (esim. muiden viestien poistaminen, päivitykset). Tarkoittaa, että jos tulee esim. Wiki niin sinne saa kuka tahansa mennä muokkaamaan omia ja muiden tuottamia tekstejä -kuten Wikipediassakin.
*Wiki-toiminnallisuus, jolla monenkeskisesti prosessikirjoitetaan bonsai-artikkeleita foorumikirjoittelua ym. verkkomateriaaleja viiteaineistona hyödyntäen: vain todennettu tieto ja kokeilut kelpaa, ei arvailuja tai uskomuksia. Toimii Usein Kysytyt Kysymykset -tyyppisesti aloittelijoille ja ajan kuluessa  sekä tason noustessa alkaa palvella myös pidemmälle edenneitä. Dokuwikiä kokeilin; hyvää oli wikeille vakiot muotoilut (pystyy exporttaamaan), mutta kuvien, videon upottamisen mahdottomuus oli iso ongelma.
*Ylläpito ja yhteisön pyöriminen ei saa jäädä yhdestä ihmisestä kiinni, siinä on riski jos jotain tapahtuu.
*Netiketti järkevällä tasolla, pidetään homma letkeänä. Vanhan foorumin netiketti minun silmään paikoin tiukkapipoinen.
*Joku instant messaging -tyyppinen toiminnallisuus; tapahtumien koordinointi ja hätätilanteet/pika-avun tarve. Myös netti-ympäristön ollessa huoltokatkolla, tarvitaan joku backchannel asiasta tiedottamiseen; esim. Twitter.
*Joku helppo käyttäjäprofiilien selaus, jolla löytyisi vaikkapa samasta kunnasta tai kaupungista harrastajia, saman puulajin omistajia jne.
*Artikkelin tekeminen blogityyppisesti siten, että ei sekoittuisi foorumiviestiksi. Nyt tuolla on monentasoiset jutut hieman sekaisin. Pelkkä viestin nimeäminen foorumiviestin sijaan artikkeliksi ei toimi, jos ei muuten näy eroavan. Esim. Drupal näyttäisi kattavan kaikki nämä toiminnallisuudet, mutta toiminnallisuudet näyttävät kaikki samalta ja ne pitäisi käsityönä muokata.
*Toivottavasti löytyisi 1 alusta, joka tarjoaisi tarvittavan. Pelottaa ajatus, että ympäristö koostuu useasta eri asennuksesta joita pitää erikseen päivittää ja saada toimimaan yhteen. Siis adminin jaksaminen ja työmäärä lähinnä huolettaa. Toisekseen, esimerkiksi täyttä blogia ei kannata vyöryttää mukaan: ilmaiset WordPress tai Blogspot palvelevat hyvin jo nyt. Samoin eri kuvapalvelut kuten Flickr ja Picasa. Valikoituvan alustan rajapintoja kannattaisi siis pitää silmällä.

Ulkona: tammi, kuusi, sempramänty, pähkinäpensas, vuorijalava. Sisällä: podocarpus. Taimina douglas-, kelta-, lehtikuusi, mammuttipetäjä, verivaahtera, amurinvaahtera...

3 Viimeksi muokannut Hakim (09.04.2015 22:38:31)

Vs: Bonsaifi.net uudistus

Tässä ehdotukseni alustasta: Discourse

Tuon kantavana ajatuksena on ollut ratkaista foorumeita vaivaavat käyttöliittymien ongelmat ja tehdä keskustelusta mahdollisimman hauskaa. Koko tarina videolta.
+ aktiivinen kehittäjäyhteisö
+ saatavilla suomeksi
+ suunniteltu mobiiliin
+ helpotettu  kuvien ym liitteiden käsittely
+ älykkäät linkit
+ monipuoliset tavat tunnuksen luomiseen
+ näyttäisi että tämänkin foorumin sisällön voi importoida siihen

Discoursen kaikki ominaisuudet.

Esimerkki: http://foorumi.linux.fi/c/linux-fi

4

Vs: Bonsaifi.net uudistus

En tunne yhtään discoursea, mutta kertomasi perusteella vaikuttaa hyvältä. Itse pidän tärkeänä aktiivista kehittäjäyhteisöä. Muutkin ovat kehuneet ja kuulemma taustalla on todellisia tekijämiehiä.

Ulkona: tammi, kuusi, sempramänty, pähkinäpensas, vuorijalava. Sisällä: podocarpus. Taimina douglas-, kelta-, lehtikuusi, mammuttipetäjä, verivaahtera, amurinvaahtera...

5

Vs: Bonsaifi.net uudistus

Discourse on oiva vaihtoehto. Tällä hetkellä tuo foorumi+wiki kombo olisi se keskeinen rakenne mitä kaipailen. Sitten tietysti foorumin ym. parantunutta käytettävyyttä ja uusia toiminnallisuuksia kaipailen. Viimeksi mainitut ovat ihan valitusta alustasta kiinni mitä sattuu olemaan. Tärkeä on myös se, että valittu alusta ei aja umpikujaan; eli siitä on mahdollista saada aineisto järkevässä muodossa ulos hätätilassa (esim. alustan massiivinen tietosuojan särkyminen ja sen alasajo) jollekin toiselle. Eli onko export-toimintoa ja ovatko muotoilut ym. standardeja Wikissä ja foorumilla että se onnistuu.

Jos siirtyminen punBB-alustasta on tässä vaiheessa liian raskas prosessi, niin tätäkin voidaan parannella. Viimeisin versio on 1.4.3 ja se on julkaistu 15.6.2015 http://punbb.informer.com/. Mukana tulee myös uutta toiminnallisuutta, jota voi testailla ja ottaa käyttöön. PunBB:n kylkeen voi pultata wikin, esim. tällä: https://www.mediawiki.org/wiki/Extensio … entication Hyvin suoraviivainen pikaratkaisu. Kun Mediawiki käyttää wiki-standardeja, niin tuotetun materiaalin voi siirtää myöhemmin valitulle kokonaisratkaisu-alustalle. Foorumin ja wikin käyttöliittymää voi sitten harmonisoida eri tavoin, ettei se näyttäisi ja tuntuisi niin erillseltä tai oudolta.

Ulkona: tammi, kuusi, sempramänty, pähkinäpensas, vuorijalava. Sisällä: podocarpus. Taimina douglas-, kelta-, lehtikuusi, mammuttipetäjä, verivaahtera, amurinvaahtera...

6

Vs: Bonsaifi.net uudistus

Morjes, olen vuoden verran harrastanut/opetellut bonsai kasvatuksen taitoja..
vaikeaa on wink
mutta asiaan, "naamakirjassa"on mitä moninaisempia bonsai ryhmiä ympäri maailmaa, oikein kateeksi käy katsella heidän aikaansaannoksia!
lontoo ei minulta oikein suju mutta sen verran ymmärsin että järjestävät runsaasti harrastajien kokoontumisia/luentoja myyjäisiä ym.
jotenka eikö meidän suomalaistenkin pitäisi järjestää saman muotoisia kokoontumisia?
mielestäni olisi antoisaa keskustella kasvatuksesta muiden kasvattajien kanssa..
tuumikaa asiaa viisaanmat;)

7

Vs: Bonsaifi.net uudistus

Tino, meillä on viime vuosina oltu hyvinkin aktiivisia, ainakin verrattuna aikaisempaan. Metsästämme ja keräämme puita, kokoonnumme teemasessioihin, ja muitakin kokoontumisia on. Tällä hetkellä Whatsapp taitaa olla suosituin kanava, foorumikin jää vähän paitsioon, kun ei samoja asioita viitsi useaan kertaan käsitellä. Laita sähköpostia, jos haluat mukaan.

Panin pystyyn joskus FB-ryhmän Bonsai Suomi, suljettu ryhmä, joka löytyy tuolla nimellä. Ei ole oikein ottanut tulta. Mutta siitähän se aktivoituu, jos ruvetaan käyttämään.

8

Vs: Bonsaifi.net uudistus

Jan Tam,en valitettavasti löytänyt fb:n sivuilta ryhmääsi:(
Minulla on myös siellä ryhmä nimeltään bonsai kasvattajat joten jos kiinnostusta piisaa ei kun sinne kaikkea mahdollista bonsain jalosta harrastuksesta!

9 Viimeksi muokannut viherbonsai (05.03.2016 10:53:04)

Vs: Bonsaifi.net uudistus

Facebook on pidemmän päälle kankea, mutta nykymeno kai enempi on että eri harrasteyhteisöt käyttää useampaa ympäristöä? Face olisi yksi näistä. Joku kotipaikka kuitenkin tarvittaisiin, mihin nämä saisi koottua.

Ulkona: tammi, kuusi, sempramänty, pähkinäpensas, vuorijalava. Sisällä: podocarpus. Taimina douglas-, kelta-, lehtikuusi, mammuttipetäjä, verivaahtera, amurinvaahtera...

10

Vs: Bonsaifi.net uudistus

Elikkäs sitten foorumin hommajuttu siirtyy facebookin Bonsai Suomi-ryhmään vuoden loppuun mennessä, eli käytännössä jo nyt. Meno on siellä vireää, tuu siekii! Linkki tuossa ihan ylhäällä.

Ulkona: tammi, kuusi, sempramänty, pähkinäpensas, vuorijalava. Sisällä: podocarpus. Taimina douglas-, kelta-, lehtikuusi, mammuttipetäjä, verivaahtera, amurinvaahtera...

11

Vs: Bonsaifi.net uudistus

Bonsaifi.net uudistuessa niin hurjasti, että katoaa kohta kokonaan - olen alkanut miettiä mihin siirtäisin kaiken tänne tuottamani henkilökohtaisen pas.. sisällön! Jotain muutakin haluaisin ottaa mukaani, sen verran hyvin ja osuvasti on joku joskus jossain jonkun asian täällä kirjannut. Dendropediakin menee nurin, niin pelastelen sieltäkin ainakin omat sisällöt jonnekin.

Facebook tai vastaavaa (mikä?) LifeInvaderia en harkitse, sillä olen vuosia sitten itseni niistä vieroittanut. Käytän vain  lurkkaamiseen jos on pakko ja mitään tuottamatta. Nyt näyttäisi, että on pakko. Mutta jonnekin edelleen mielelläni tuottaisin omaa muistiinpanoani, miten homma on edennyt ja mitä suunnittelen seuraavaksi. Jos edelleen saisi satunnaisesti palautetta ja ideoita, niin se olisi kiva. Haiskahtaa blogilta.

Mainitsinko jo somesta vieroittumisen? Pyörittelin siis aiemmin useampaa blogia ja edelleen pääsen sitä muissa yhteyksissä tekemään, kun ei ole vaihtoehtoja. Mutta ei jaksattaisi tässä yhteydessä, kun lukijoille tarvitaan fantsua sisältöä ja tasaisen aktiivisesti. En minä osaa tai ehdi mitään oikein kirjoitetua tkstiä tuottaa, muutenkin jutut varmaan aika rasittavia pitkän päälle. Kuvat aina yhtä huonoja. Täällä foorumilla ne vaan sekoittui kivasti muuhun virtaan. Lisäetuna nyymisyys, jota arvostan.

Eli sellainen paikka, missä saisi vähän rennommin toimittaa muistiinpano-asiansa ja saada joskus palautetta. Jos siellä muitakin harrastajia olisi niin aivan mahtawaa. Jos ei, niin perustan jonnekin indiedays-alustaan blogin ja hassuttelen siellä muiden lifestyle-blogistien seassa. En tiedä. Mitä muut meinaavat tehdä -Fb all day all night?

Ulkona: tammi, kuusi, sempramänty, pähkinäpensas, vuorijalava. Sisällä: podocarpus. Taimina douglas-, kelta-, lehtikuusi, mammuttipetäjä, verivaahtera, amurinvaahtera...

12

Vs: Bonsaifi.net uudistus

Kukapa sitä FB:stä pitäisi. Sinne näyttävät ihmiset kuitenkin löytävän tiensä. Tämä foorumi on ollut kuollut oikeastaan aina.

13

Vs: Bonsaifi.net uudistus

Sääli on, että tämä foorumi kuolee. Pidän kyllä tällaisista enemmän kuin -Fb. Tai sitten en osaa käyttää sitä, enkä halua siellä roikkua All Day & All Of The Night. LifeInvanderista ikinä kuullutkaan.

"It is art for art's sake." - S. Holmes

14

Vs: Bonsaifi.net uudistus

Foorumi loppuu, koska ne jotka haluavat sen säilyvän eivät halua ottaa vastuuta sen ylläpidosta.

15 Viimeksi muokannut viherbonsai (14.11.2018 15:03:53)

Vs: Bonsaifi.net uudistus

Tallettelin hätäisesti muutamia juttuja ikijäähän: https://web.archive.org/web/20180212031 … /index.php

Edit: Dendropediakin näyttäisi olevan jo valmiiksi ikiroudassa: https://web.archive.org/web/20180213030 … endropedia

Ulkona: tammi, kuusi, sempramänty, pähkinäpensas, vuorijalava. Sisällä: podocarpus. Taimina douglas-, kelta-, lehtikuusi, mammuttipetäjä, verivaahtera, amurinvaahtera...

16

Vs: Bonsaifi.net uudistus

Tuo on hyvä.

17

Vs: Bonsaifi.net uudistus

Hienoa, että saadaan jotain jäämään muistoksi. Olen sitä mieltä ettei ole järkevää ylläpitää palvelua jota ei juuri kukaan käytä.

Itse surkuttelen sitä, että ihmiset eivät ole tätä alustaa omaksuneet ja joudutaan lopettamaan. FB on varmaan siinä mielessä helppo, että moni tosiaan roikkuu siellä muutenkin 24/7. Tällaiselle foorumille täytyy aina erikseen tulla. Tai jotain. Pääasia on kuitenkin, että saadaan lisää suomalaisia harrastajia ja enemmän toimintaa tänne oli se kontakti ja keskustelupalsta mikä hyvänsä.

"It is art for art's sake." - S. Holmes