1

Aihe: Ficus Benjamina itäsaksalaisin menetelmin doupattuna

Moi taas pitkästä aikaa, muutto syksyllä uuteen kämppään aiheutti harrastukselle ikäviä juttuja, koska yksiössäni ei ollut tilaa ikkunan edessä ja lisäksi tuo kirottu ikkuna on pohjoiseen päin niin, että auringonvaloa ei talvella pääse sisälle oikeastaan ollenkaan. Natriumlamppuihin en vielä ryhtynyt. Kasvit siis päätyivät kavereille ja vanhemmille enemmän tai vähemmän hyvään huolenpitoon. Yksi Ficus jäi itselleni, mutta se sinnitteli tammikuuhun asti niin, että joka oksan päässä oli pari lehteä. Sen jälkeen nekin putosivat ja puu kuoli. Kesäksi muutin taas hyvän työpaikan perässä vanhempieni luokse ja täällä on taas tilaa viljellä. Nyt toivoisin pääseväni parempaan kämppään syksyllä big_smile

Noh, ajattelin nyt vielä kokeilla osallistua kilpailuun. Ostamani "puu" on 5€ maksanut, yhdessä ruukussa reilun kymmenen ohuen rungon rykelmä. Tämä päätyy vesiviljelyyn viikon kuluttua, kunhan saan taas kamani tänne kotiseudulle. Kohteena on taas perinteinen Saavi, mutta mallina nyt mk2, johon aion tehdä pieniä modifikaatioita veden ruikkimisen suhteen ja mahdollisesti lisätä ajastimen, jotta vettä ruikitaan puulle vain kerran tunnissa. Tällä sitten ajattelin kokeilla kasvaako paremmin ajoittaisella kastelulla vai jatkuvalla.

Karsin rungoista ylimääräiset pikkuoksat alempaa pois ja punoin rungot yhteen. Sen jälkeen niputin rungot tiukasti elmukelmula parista kohtaa nippuun. Tavoitteena olisi, että tällaiset pienet puut kasvaisivat nopeasti paksuutta vesiviljelyssä ja liittyisivät toisiinsa ennätysajassa. En kuorinut runkoja millään tavalla, sillä ne olivat kovin ohuita, mutta muodostavat yhdessä juuresta n. 7cm paksun ja keskemmältä 3cm paksun rykelmän.

Nyt sitten toivotaan vain, että kunhan viikon päästä saan välineistön kasaan, puut eivät kuole siirrossa veteen ja kuorimattomatkin oksat liittyvät toisiinsa helposti. Ainakin Jerry Meislikin sivuilta päätellen ainakin jonkinlaista liittymistä voisi olla odotettavissa jo muutamassa kuukaudessa kun kyseessä on ohuita runkoja. Saapa nähdä miten FloraGro douppaa puut kasvuun. Ainakin tällä hetkellä ovat hyvin terhakan näköisiä alkuja ja näyttävät kasvattaneen jo reilusti uutta lehteä tämänkin kevään aikana.

Kuvia laitan vielä jossain vaiheessa, kunhan saan jonkinlaisen kollaasin kasaan siirrosta veteen jne.

Niin joo, lisätään vielä juttua viimevuotisen kokeilun tuloksista kertauksena. Se pienin heikkokuntoinen oksa, jonka laitoin vesiviljelyyn n. 10-15cm korkeana oli kesän jälkeen lähempänä 30cm korkea ja paksuudeltaan oli saavuttanut muita reippaasti ja olikin loppujen lopuksi jo lyijykynän paksuutta tai paksumpaa. Tästä odotan enemmän, koska lehtiä on erittäin paljon ja kasvi on muutenkin vahva.

Lahjoitetaan neuvoja ilman käytännön kokemusta ja alasta riippumatta

2

Vs: Ficus Benjamina itäsaksalaisin menetelmin doupattuna

Projekti etenee, nähtävää tuossa ei juurikaan ole. Lähinnä kasvanut kokoa, mutta minkäänlaista muotoilua tuolle ei vielä pysty tekemään. Joku vajaa kymmenen senttiä nopeakasvuisimpiin oksiin on tullut pituutta. Täytyy vain antaa kasvaa rauhassa. Ensimmäinen kolmisen viikkoa kasvilla meni tottua uuteen ympäristöön ja kasvatella veteen sopivia juuria. Lisäksi minulla meni aikaa pH:n saamisessa tasaiseksi ja sopivan kastelurytmin löytämiseksi. Lopulta sellainen kolme tai neljä kertaa päivässä jonkin verran on osoittautunut parhaaksi. Tuo lecasora kerää vettä yllättävän paljon itseensä ja haihtuminenkin on suht hidasta.

Tänään avasin paketin ensimmäisen kerran, kun halusin nähdä liittyvätkö nuo rungot yhteen ilman viiltelyä. Näköjään liittyvät sillä paketti pysyi ilman siteitäkin kasassa erittäin hyvin. Laitoin paketin uudelleen kiinni vain yläreunasta ja pyrin kasvattamaan juuria alaosaan, jotta sinne saisi reilummin paksuutta. Samaa tavaraahan nuo oksat ja juuret kuitenkin ovat, kun paksummiksi kasvavat. Jätin siis alaosan ympärille löyhästi elmukelmua ja kasasin mahdollisimman ylös lecasoraa, jotta koko alarunko pysyisi hieman kosteana. Aika rivakkaan tahtiin niitä juuria pitäisi tuonne kelmun alle ilmaantua.

http://www.students.tut.fi/~kankarej/benjamina30072006.jpg

Muuta yleistä höpinää, löydettiin tyttöystävän kanssa nyt se yhteinen kämppä. Sopivasti vielä lasitettu aurinkoinen parveke etelän suuntaan.  Muutenkin kiva kämppä ja sinne olisi nyt tarkoitus viritellä pienet vesiviljelmät sitten. Varmaankin yksi käpypalmu tai pullojukka, tuo nykyinen ficus ja ehkä joku muu vielä.

Lahjoitetaan neuvoja ilman käytännön kokemusta ja alasta riippumatta