1 Viimeksi muokannut Anne (30.03.2007 20:48:07)

Aihe: Katajasarja: Juniperus sabina tamariscifolia

Ilmoittaudunpa minäkin nyt katajasarjaan.

Lajike "Juniperus sabina tamariscifolia" eli rohtokataja on ehkä hieman erikoinen bonsaikasvatukseen, mutta kokeillaan nyt tällaista. Jonkinlainen tuulentuivertama malli on mielessä, mutta täytyy ensin tutustua yksilöön paremmin. Tyven runkokuvio vaikutti tämän yksilön valintaan.

http://kuvax.net/t/5260_juniperus.jpg
http://kuvax.net/i/5260_juniperus.jpg

http://kuvax.net/t/1537_junip_kuitti.jpg
http://kuvax.net/i/1537_junip_kuitti.jpg

2

Vs: Katajasarja: Juniperus sabina tamariscifolia

Thumbnaileja voi esim helposti tehdä tällä -> http://www.irfanview.com/

If he's so smart how come he's dead?

3 Viimeksi muokannut Anne (30.03.2007 20:48:39)

Vs: Katajasarja: Juniperus sabina tamariscifolia

Tänään otin seuraavan askeleen, eli istutin katajan omaan ruukkuun:

http://kuvax.net/t/2726_junip_ruukku.jpg

http://kuvax.net/i/2726_junip_ruukku.jpg

Ajattelin antaa kasvin tutustua uuteen ympäristöönsä viikon pari, ennen kuin alan leikata ja muotoilla sitä. Ruukku on noin puoleen väliin asti täynnä isoja kiviä ja lecasoraa. Karsin vanhoja juuria jonkin verran, mutta tällä yksilöllä ei ollut mitenkään massiiviset juuret, joten kevyt karsiminen riitti hyvin.

4 Viimeksi muokannut Anne (30.03.2007 20:49:18)

Vs: Katajasarja: Juniperus sabina tamariscifolia

11.6.2006 otin (tylsähköt) sakset käyttöön ja muotoilin katajasta tuulentuivertamaa. Mielestäni puu näytti paremmalta vähän vinossa, joten tein muotoilun kallistetun ruukun perusteella:

http://kuvax.net/t/1475_tuiverrus1.jpg
http://kuvax.net/i/1475_tuiverrus1.jpg

Ruukku suorassa puu on nyt tämän näköinen:

http://kuvax.net/t/3631_tuiverrus2.jpg
http://kuvax.net/i/3631_tuiverrus2.jpg

Tarkoitus on siis seuraavassa istutuksessa laittaa puu vinoon nykyiseen asentoon verrattuna.

Tämä oli nyt toinen kerta, kun käytin taivutukseen alumiinilankaa. Melko hankalalta tuo tuntuu vielä... Tuntui myös, että tämä lanka oli vähän liian paksua näin ohuille oksille, varsinkin niiden kärjissä. Onneksi kataja tuntuu olevan melko kestävää lajia.

Kuvassa ei näy parin sentin oksantynkä pääoksan takana, jonka jätin kelotettavaksi tulevaisuudessa. Pääoksan neulasia olisi myös voinut karsia vähän enemmän, mutta aika loppui kesken.

Nyt taisi olla h-hetki tehdä muotoilu, sillä oksiin oli jo alkanut tulla uutta kasvua...

5 Viimeksi muokannut Anne (30.03.2007 20:49:50)

Vs: Katajasarja: Juniperus sabina tamariscifolia

Laitanpa minäkin tällaisen "elossa ollaan"-päivityksen tilanteeseen.

http://kuvax.net/t/5739_junip07.jpg
http://kuvax.net/i/5739_junip07.jpg

Viime muotoilun jälkeen ei ole tapahtunut juuri muuta kuin kastelua havu-rodo- ja bonsailannotteilla. Kataja ei juuri näytä äksyyntymisen merkkejä - lukuunottamatta harottavia neulasia, joka on seurausta muotoilun aiheuttamasta stressistä - vaan on jatkanut kasvua iloisesti.

6

Vs: Katajasarja: Juniperus sabina tamariscifolia

Lyhyt tilannekatsaus: Katajani stressi vaikuttaa helpottavan, sillä neulaset eivät harota enää niin voimakkaasti. Uuden kasvun väri on kuitenkin edelleen sinertävä, vaikka taimena ostettu kasvi oli kokonaan vihreä... Mistähän tuo värin muuttuminen johtuu, vai onko se kuluvan vuoden vuosikasvun ominaisuus tälle lajille? Itse epäilen muutosta maalajin ravinteissa. Kommentteja?

7 Viimeksi muokannut Anne (30.03.2007 20:50:15)

Vs: Katajasarja: Juniperus sabina tamariscifolia

Aika hiljaista tuntuu olevan täällä kilpailupuolella... Tässä kuitenkin kuva katajastani ennen talvilevolle siirtymistä.

http://kuvax.net/t/2252_juniper_28_09_2006.jpg
http://kuvax.net/i/2252_juniper_28_09_2006.jpg

Kasvua on tullut tänä vuonna ihan reippaasti. Aion kaivaa puun maahan lähiaikoina, ja keväällä odottaa ruukutus uuteen Ulla Fogelholmin bonsairuukkuun, jonka ostin Ruukkupuu-tapahtumasta tänä vuonna.

Kertokaahan muutkin puidenne kuulumisia!

8

Vs: Katajasarja: Juniperus sabina tamariscifolia

Onko muuten kenelläkään tietoa, kannattaako taivutuslangat jättää talveksi puuhun säiden armoille vai ottaa pois? Kasvua tuskin tapahtuu (entä taipumisen vahvistumista?), mutta menevätkö langat huonoiksi vesi-ja lumisateessa tai pakkasessa? Keväällä joka tapauksessa langoitus pitää tehdä uusiksi.

9

Vs: Katajasarja: Juniperus sabina tamariscifolia

Kataja on tänään laitettu maahan talvilepoon. Jätin taivutuslangat paikoilleen, kun ajattelin ettei niistä varmaan ole haittaa... Puu on tuulelta melko hyvin suojattu (aidan vieressä), mutta sateet kyllä tulevat päälle.

Toivottavasti talvetus menee hyvin, niin päästään jatkamaan kilpailua puolen vuoden päästä jälleen. smile Mitäs muiden katajille kuuluu?