1 Viimeksi muokannut pavets (08.12.2006 10:38:12)

Aihe: Pavetsin limotteluyritykset

Mun ihka ensimmäinen bonsaiprojektini lähti käyntiin kun sain kaveriltani kesällä limoviikunan pistokkaan. Lykkäsin sen vesilasiin, ja juurtumisen jälkeen puutarhamultaan. Paha virhe, varsinkin kun tajusin, että haluankin tästä bonsain. Kasvi oli koko kesän ulkona auringonpaisteessa. Tiedän, toinen paha virhe. Nostin limon sisälle, ja se palautti värinsä ja lehtensä muutamassa päivässä.

http://i35.photobucket.com/albums/d151/ … 6_1805.jpg

Tältä se näytti kun oli viettänyt kesänsä ulkona..

Sitten odottelin muutaman kuukauden, ja tutkin mm. minkälaista bonsaimaaperän kuuluisi olla. En ole vieläkään onnistunut maaperävalinnassa täysin, sillä tänä päivänä ko. limo on taimi/kylvömullassa, ja ruukun pohjalla on lecasoraa reilu kerros (ruukku puoliksi täynnä soraa, loput multaa). Tässä muutama kuva istuttamisesta, ja miltä limo näyttää nykyään:

http://i35.photobucket.com/albums/d151/ … usta51.jpg

Oikeaa bonsairuukkua ei tahtonut löytyä mistään Tampereen alueelta! Päädyttiin kaverin kanssa poraamaan yksi perjantai-ilta koristeruukku (Vapaa Valinta, 4,90€) käsiporalla punkun voimalla. smile Suureksi hämmästykseksi, ruukku säilyi ehjänä.

http://i35.photobucket.com/albums/d151/ … ohja55.jpg

Ruukku valmiina. Porattiin vain 2 reikää pohjalle, koska niistä tuli mielestämme sopivat reiät, D=0,8cm.

http://i35.photobucket.com/albums/d151/ … ukku54.jpg

Ruukku sisältä.

http://i35.photobucket.com/albums/d151/ … ohja62.jpg

Pohjalle soraa.

http://i35.photobucket.com/albums/d151/ … uret63.jpg

Limo pois vanhasta ruukusta, juurien hienovarainen putsaus, ja uuteen ruukkuun hop!

http://i35.photobucket.com/albums/d151/ … limo65.jpg

Päälle kylvö/taimimultaa.

http://i35.photobucket.com/albums/d151/ … limo66.jpg

Ja tältä se näytti valmiina.

Lisäksi, ostin joskus viime talvena Thompson & Morgan -bonsaisiemeniä Korpikankaalta, ja laitoin niitäkin itämään. Tässä tulokset:

http://i35.photobucket.com/albums/d151/ … itvt53.jpg

Ensimmäiset pilkistykset mullan alta. smile

http://i35.photobucket.com/albums/d151/ … ukut67.jpg

Näille samanlainen "pohjakäsittely". Tosin, ruukut ovat vielä tässä vaiheessa perussaviruukkuja, joissa oli reikä valmiiksi pohjalla.

Valitettavasti kuvavarastoni uusista, siemenistä itäneistä taimista loppuvat tähän. Koitan muistaa räpsiä parit kuvat tänne.. smile

Bauhausista ostin bonsairavinnetta:

http://i35.photobucket.com/albums/d151/ … inne76.jpg

http://i35.photobucket.com/albums/d151/ … ullo77.jpg

2

Vs: Pavetsin limotteluyritykset

Huh hu. Nyt tuli tietoa, että ihkaensimmäinen bonsaiprojektini on ötököiden valloittamana! Argh prgh. sad Juuri tuon limoviikunan lehtien alapuolella on mustia ötököitä. Todella pieniä, eikä niitä edes huomaa ilman taskulamppua tms lisävaloa. Edessä on siis limon roskitus. Samoin kun muidenkin huonekasvien kohtalo. En voi nyt sanoin kertoa kuinka paljon tämä harmittaa.

Mutta, tälläistä tämä bonsaittelu ilmeisesti on, joskus sitä onnistuu ja joskus tulee ötöjä. Voisin yrittää valokuvata ko. ötököitä, ja laittaa tänne kuvaa. Kovasti toivon, että 6 kuukautta odottamiani siemenenestä itäneitä taimeja ei vaivaa sama ötö, koska taimet ovat limon vieressä.. Hoh.

3

Vs: Pavetsin limotteluyritykset

pavets kirjoitti:

...Edessä on siis limon roskitus. Samoin kun muidenkin huonekasvien kohtalo. En voi nyt sanoin kertoa kuinka paljon tämä harmittaa.

Ai että suoraan roskiin? Ei se peli vielä ole menetetty, jos noinkin nopeasti tuholaiset huomasit. Mäntysuopaa ötököille ja katsoo sitten. Vinkkejä löytyy vanhoista jutuista.

Ja vink vink jos vähääkään homma kiinnostaa, niin ostas kaupasta kunnon limoviikuna. Tuollaisen pistokkaan kanssa saat kyllä odotella todella todella monta vuotta. Ja kun fikuksien kanssa ei tosiaan puhuta kovin suurista rahasummista.

"A garden is the best alternative therapy"

4 Viimeksi muokannut pavets (08.12.2006 10:39:33)

Vs: Pavetsin limotteluyritykset

Lisää kuvia meikäläisen bonsaittelusta. Tässä siis pienet taimet (idätetty Thompson & Morgan-siemenistä, tilattu Korpikankaan Siemen Oy:stä, meniköhän nimi oikeni..?), jotka ovat "tulleet" jo muutaman kuukauden, siitä huolimatta ovat vielä kovin pikkuisia.. Mutta, kärsivällisyyttähän tämä bonsaittelu vaatiikin enemmän kun mitään muuta! wink

http://i35.photobucket.com/albums/d151/ … ct0061.jpg
Tässä ensimmäinen.

http://i35.photobucket.com/albums/d151/ … ct0060.jpg
Ja tässä toinen taimi.

Hauskan näköisiä pikkutaimia ovat kyllä. smile En ole ennen nähnyt noin pientä havupuun tainta.

http://i35.photobucket.com/albums/d151/ … ct0054.jpg
Ja tässä vielä uudet taimet. Idätän samassa ruukussa, ja sitten siirrän taimet omiin ruukkuihinsa kun ovat pikkuisen kasvaneet. Yllä olevassa kuvassa olevat 2 tainta (toisessa vielä siemenkota päällä) ovat samaa lajiketta kun nuo kaksi pikkuisen isompaa, tuo yksi on sitten täysin mysteeri. Ja sitä paitsi, se näyttää mielestäni lehtipuun taimelta. Mutta ota sitten noin pienestä selvää..

http://i35.photobucket.com/albums/d151/ … CT0062.jpg

Kaikki ovat saaneet itää kylvömullassa, ja ovat edelleen siinä. Nuo 2 isompaa ajattelin siirtää vielä tämän vuoden puolella orkideamulta+perliitti-maaperään, ja noi muut pienemmät sitten ensi vuonna, jos elävät niin pitkään..

Mua hämää toi homeen näköinen hässäkkä kaikissa ruukuissa.. Onko kyseessä home, sieni vai mikä? Miksi se on tullut tuohon? Mitä teen sille?

"Puut" saavat nyt vain kasvaa omaan tahtiinsa. En ole ajatellut edes lannoitusta vielä tässä vaiheessa. Toistaiseksi olen antanut vain seisotettua vettä. Mitäs muut olette mieltä, kannattaako noita kahta lannoittaa vielä lähiaikoina ollenkaan?

5

Vs: Pavetsin limotteluyritykset

Meinaa taas mennä hätäilyn puolelle. Ihan rauhassa annat kasvaa ja siirtelet omiin ruukkuihinsa. Lannoituksen aika ei ihan hetkeen tule. Ja sellainen pieni huomio, että se kasvu on tossa vaiheessa vielä suht nopeaa. Kun taimet saavat vähän kokoa, tuntuu se kasvukin paljon hitaammalta. Eli ihan oman mielenkiinnon takia kannattaisi etsiä muutakin säädettävää. Toinen asia on se joka toisessa ketjussa neuvottu kirjan hankkiminen. Kirjoista löytyy perusteet ja tietoa lannoituksesta yms.

Siemenestä idätettyjen taimien suhteen sinulla on odotettavissa monia monia hiljaisia vuosia.

"A garden is the best alternative therapy"

6

Vs: Pavetsin limotteluyritykset

Näin ilman minkäänlaista tietoa ja kokemusta veikkaisin tuota lehtipuuksi veikkaamaasi jonkin sortin katajaksi.

7

Vs: Pavetsin limotteluyritykset

Pateince patience.. Sitä kaikki ovat minulle hokeneet viime aikoina.. smile

Saan isältäni kaupasta ostetun bonsain joululahjaksi, koska isäni huomasi hätäilyni, ja päätti ostaa mulle ns. harjoittelukappaleen, jotta nuo pikkuiset saisivat kasvaa rauhassa. smile Lajiketta en vielä tiedä, mutta laitan siitä toki kuvan tänne kunhan saan ensin pikkupuuni. Tällä hetkellä keskityn siis limoon ja tuohon tulevaan "valmiiseen" bonsaihin. Nuo taimet ovat kyllä niiiiiin pikkuisia vielä, että maalaisjärkikin sanoo jo, että antaa nyt niitten vaan karvottua ja kasvaa rauhassa.

^Kasteluun käytän seisotettua kraanavettä. Lasken veden kastelukannuun, ja annan sen seistä muutaman päivän ennen kuin kastelen kasvit. Tuo ei minustakaan näytä homeelta, koska home on ehkä enemmän paakkuinen ja mm. keltavihreää.. Mistä sait tietää että aine on vain kuivunutta kalkkia? Testasitko mullan jotenkin?

Väliraportiksi voin kertoa, että ötökkäepäilyksen alla ollut limoviikuna voi erittäin mainiosti, eikä siinä näy merkkiäkään ötököistä! Toin limon siis työpaikalleni sen jälkeen kun avokki totesi, että juuh kaikki nämä huonekasveissakin olevat ötökät ovat peräisin tuosta limostas kuule! Enhän mä raaskinut sitä heittää pois. Nyt limo on tehnyt 2 viikon aikana mitä on ollut työpaikkani hyllyllä jopa 7 uutta lehteä. smile Ja lisää pukkaa. Limo on n. 40cm päässä neonlampusta (sanotaanko noita nyt neonlampuiksi.. työpaikan (toimisto) katolla olevat suorakulmion muotoiset lamput, joissa on 2 pitkää putkea sisällä), ja ne ovat saaneet toimia viimeisten 2 viikon aikana limon valaisijoina, ja mielestäni limo on tykännyt. Silminnähden.

8

Vs: Pavetsin limotteluyritykset

pavets kirjoitti:

...Tuo ei minustakaan näytä homeelta, koska home on ehkä enemmän paakkuinen ja mm. keltavihreää.. Mistä sait tietää että aine on vain kuivunutta kalkkia? Testasitko mullan jotenkin?

Se on ihan vaan kalkkia, josta ei todellakaan kannata hätääntyä. Tämäkin mainitaan monessa kirjassa.

pavets kirjoitti:

... Nyt limo on tehnyt 2 viikon aikana mitä on ollut työpaikkani hyllyllä jopa 7 uutta lehteä. smile Ja lisää pukkaa. Limo on n. 40cm päässä neonlampusta (sanotaanko noita nyt neonlampuiksi.. työpaikan (toimisto) katolla olevat suorakulmion muotoiset lamput, joissa on 2 pitkää putkea sisällä), ja ne ovat saaneet toimia viimeisten 2 viikon aikana limon valaisijoina, ja mielestäni limo on tykännyt. Silminnähden.

Tarkoitat varmaankin loisteputkia? Niistä on joo apua, mutta ei kovin paljoa jos valo todellakin on 40cm päässä lehdistä. Mutta anna mennä jos parempaan suuntaan on menty.

"A garden is the best alternative therapy"

9

Vs: Pavetsin limotteluyritykset

Sain jouluna isältäni 2 pienen pientä bonsain tyyppistä puuta. Isäni ei kuitenkaan tiennyt lajia, enkä tiedä minäkään. Tässä kuvat otuksista:

http://i35.photobucket.com/albums/d151/pavets/bonsai0084.jpg

http://i35.photobucket.com/albums/d151/pavets/bonsai0085.jpg

http://i35.photobucket.com/albums/d151/pavets/bonsai0086.jpg
Tämän juurimöykky on melko pehmeää. Mistähän se johtuu? Siihen on kasvanut n. 10 cm:n verso, mutta muuten on aika elotonta.

http://i35.photobucket.com/albums/d151/pavets/bonsai0087.jpg
Tämä kasvi näyttää mielestäni hiukan oudolta.. Onko tuo nukan näköistä asianmukaista, ja miksi se näyttää kaktukselta?

En ole tehnyt kasveille muuta kun kastellut hanavedellä (seisotetulla tietysti). Osaisiko joku kertoa lajia, ja tarkempaa hoito-ohjetta..? smile