1

Aihe: Vapaasarja Cotoneaster H.

Täällä taas.

Itse valitsin tosiaan Cotoneaster Horizontaliksen, suomenkielistä nimeä ei voinut ymmärtää kun myyjä sen ilmoitti. Oli joku mystinen tuhkatulipensas tai jotain sinne päin?

http://www.sunpoint.net/~lufei/cotoneasterkilpa.jpg
http://www.sunpoint.net/~lufei/kuitti.jpg

Sen verran voin kertoa mitä pienesse mielessäni on liikkunut näin nopean tutkailun jälkeen. Tyylisuuntana olisi informal upright(moyogi) tai jopa slanting (shakken). Kuvassa pensas on hiukan huonossa kulmassa, runko taittuu nimittäin juuri sisäänpäin ja siitä ei nää kuinka kenossa tuo todellisuudessa on. Itse muotoiluhan ei tuole olemaan vaikea, koska ainakin tuo toinen Cotoneasterini oli todella joustavaa tavaraa, siispä ilman suurempaa tuskaa pystyn kääntämään jonkun noista yläosan pitkistä oksisata ylöspäin.

Katsellaan mitä tapahtuu.

Ps. Lisää osanottajia kisaan! Ihan rohkeasti vain yrittämään.

2

Vs: Vapaasarja Cotoneaster H.

Cotoneaster on tuhkapensas, en muista mitä mallia tuo horizontalis oli. Nimestä päätellen sopisi cascade- tai semicascade-muotoon.

Lahjoitetaan neuvoja ilman käytännön kokemusta ja alasta riippumatta

3

Vs: Vapaasarja Cotoneaster H.

Cotoneaster on tuhkapensas, en muista mitä mallia tuo horizontalis oli. Nimestä päätellen sopisi cascade- tai semicascade-muotoon.

Kiiltotuhkapensas. Tosin kiiltotuhkapensas-nimellä myydään ainakin paria eri lajia.

"A garden is the best alternative therapy"

4

Vs: Vapaasarja Cotoneaster H.

Coton on sitten muuttanut muotoa. Tyylisuunnaksi valittiin slanting.

Huonompi homma, että tuo yläosa kaartuu taaksepäin ja on aivan naurettavan suora... joten ei taida jäädä minulle muuta mahdollisuutta kun kasvattaa uusi latva. Tosin se ei taida olla vielä tämänkesän murhe.

Muutama kuva kaveruksesta.

http://www.sunpoint.net/~lufei/hy/c1.jpg

http://www.sunpoint.net/~lufei/hy/c3.JPG

http://www.sunpoint.net/~lufei/hy/c.jpg

http://www.sunpoint.net/~lufei/hy/c5.jpg

Juuri näin.
Päivitelkääpäs muutkin kilpailu ketjujanne, jos vaikka vahingossa saataisiin jonkunnäköstä rakentavaa ja opettavaista keskustelua.

5

Vs: Vapaasarja Cotoneaster H.

Pirteän näköinen pikku bonsai! Lehdet ovat tosi terveen näköiset.

Laji näyttää olevan aika nopeakasvuinen. Oletko leikannut oksia jo moneenkin kertaan, vai oliko kuvissa ensimmäinen muotoilutulos?

6

Vs: Vapaasarja Cotoneaster H.

Leikannut olen vain kokonaisia "oksia" pois. Eli kaikki mitä kuvassa näkyy on  ihan koskematonta kasvua. Sinänsä odotin, että ystävämme coto olisi ollut yhtä nopeakasvuinen kuin veli Kiinanjalava mutta kyllä tämäkin kelpaa...

Kenties käyttämäni maaseos ei ole ihan bueno cotolle tai sitten se vaan on pienessä shokissa koska poistin siltä vähintään 50% juurista. tongue

7

Vs: Vapaasarja Cotoneaster H.

Muuten, onko tuo puu/pensas lajike sisä- vai ulkobonsai?

8

Vs: Vapaasarja Cotoneaster H.

Ulos puut kuuluvat smile. Menee varmaan lyhyitä jaksoja sisällä ilman suurempaa haittaa. Vaatii talvilevot jne...  ulkolaji siis.

9

Vs: Vapaasarja Cotoneaster H.

Ok, kiitos tiedosta voisin hankkia tollasen keväällä itsellekin wink

10

Vs: Vapaasarja Cotoneaster H.

Miellyttävä laji työskennellä... suosittelen hankkimaan yhden sijaan useamman smile

11

Vs: Vapaasarja Cotoneaster H.

muotoilukin näkyy onnistuvan hyvin, onko sinulla muita kokemuksia samasta kasvista, kuten kiven päälle juurrutus tai juurten paljastus. myydäänkö näitä yleensä kukkakaupoissa semmoisina puskina vai onko ne jo jotenkin muotoiltu? kastelukin on kysymysmerkki minulle tällä lajilla sillä minulla on vain sisäbonsaita.

Sanoit tuossa useampaa yhdensijaan, joten toimiiko tämä myös metsänä tai ryhmänä istutuksissa?

12

Vs: Vapaasarja Cotoneaster H.

Juuri tämän kyseisen istutin tämän(07) vuoden alkukeväästä kivelle ja sujautin sen saman tien maahan. Kyllä se syksyllä vielä porskutti voimakkaasti. Vuoden parin päästä kaivan sen ylös ja tarkistan juuritilanteen.

"Kukkakaupoista" näitä ei löydy. Muutenkin olen saanut sellaisen kuvan, että näitä pienilehtisimpiä(horizontalis ja dammeri) ovat aika harvinaisia.
Cotoneasteria käytetään suomessa ihan pensankasvina. Isompilehtistä cotoneasteri olet todennäköisesti nähnyt kaupungilla hipsiessä. Eli sitä löytyy(jos löytyy) ihan normi "kaupoista" jotka myyvät taimia/puita/kukkia(esim. Plantagen, tosin en muista ikinä nähneeni pienempilehtisiä variaatioita kyseisessä kaupassa).

Nämä pienilehtiset pensaat ovat yleensä kooltaan 20cm luokkaa, tosin kasvu on enemmän horisontaalista kuin pystysuuntaista. Pienien lehtien ansiosta ihan loisto laji metsä/ryhmä setteihin. Yksilöinä sopii mame/shohin kokoon. Jos isompaa puuta näistä haluaa tehdä on edessä pitkä jakso maassa kasvattamista.

Cotoneasterit ovat oikein lovely. smile

13

Vs: Vapaasarja Cotoneaster H.

Talven tullen haudataanko ne maahan, vai otetaanko kellariin?
Onko laji ikivihreä, vai onko sillä syysväritkin?

ps. Hienot nettisivut olet kasannut smile
tykkäsin etenkin etusivun alhaalla olevasta Elm3 sesta smile todella hieno puu.
itse panin tänne tänään omani tonne suunnitteluun nimellä ulmuksen kesäleikkaus