1

Aihe: Bonsai työkalu ostoslistani

Tässä nykyiset "työkaluni" (jos niitä siksi voi sanoa)
http://kuvablogi.com/nayta/840538/

Yleisin pulma on että leikatessa oksia siihen jää sellainen pieni uloke jota ei tahdo millään saada pois.
Koitin etsiä joistakin netti sivuista halpoja ja hyviä bonsai työvälineitä:
http://www.kaizenbonsai.com/shop/index.php?cPath=21_51 (Halpoja, mutta en tiedä laadusta...)
http://www.kaizenbonsai.com/shop/index.php?cPath=21_58 (tarvitsemani väline, mutta mikä näistä?)
http://www.kaizenbonsai.com/shop/index.php?cPath=21_22 (liiankalliita, mutta varmaan laadukkaita)

http://www.bonsai.de/shop/werkzeug-c-15.htm (Mitkä näistä, halpoja ja hyviä mielellään (en osaa saksaa...))

Tarvitsisin myös perusvehkeet joilla saa bonsaita hyvin muokattua.

2

Vs: Bonsai työkalu ostoslistani

Noihin nykyisiin kaluihin kun lisää kunnolliset tavan sakset, halvat tavalliset oksasakset puutarhakaupasta ja kunnollista taivutuslankaa niin niillä selviää jo pitkälle. Itse menin myös hyvin pitkää ilman yhtäkään varsinaista bonsaityökalua. Ainut korvaamaton on oikea taivutuslanka. Kaikki muu lähinnä vain helpottaa ja nopeuttaa työskentelyä.
Ja edelleen harrastusta ja puiden kehitystä rajoittaa ihan muut seikat, kuin työkalut.

Isoimmaksi ongelmaksi noilla vehkeillä muodostuu vähitellen se, että isoja oksia ei saa helposti poistettua kokonaan. Tavallisilla oksasaksilla jää aina vähän tynkää, jota joutuu sitten vuolemaan pois, kuten itsekin totesit.
Siihen vaivaan kannattaa hankkia branch cutterit ja knob/concave cutterit. Pienimmät mitä löytyy, jos kasvattaa pieniä puita (kuten minä). Paksuimmatkin leikattavat oksat ovat kuitenkin alle sormen paksuisia.
Muut työkalut voi hyvin edelleen korvata rautakaupan halvemmilla ja paremmilla vehkeillä. Taivutuslangalle tavalliset sivuleikkurit ja kärkipihdit. Multaa ja juuria voi tonkia syömäpuikoilla ja haarukalla, josta piikit on taivutettu. Tavallisilla saksilla leikkaa pienet oksat ihan hyvin. Jos haluaa uskoa johonkin "bonsaisaksi ei rusenna leikatessaan niin paljon oksaa, kuin tavallinen..." -legendaan niin sitten sitten ostaa bonsaisakset, joilla on bonsaihinta. Ostaa ne välineet mitkä tarpeelliselta tuntuu, mutta kaikkea mahdollista kalustoa ei kannata alkaa haalimaan ainakaan yhdellä kertaa.

Osta niin hyvät ja kalliit työkalut, kuin vain pystyt, mutta vain ne mitä oikeasti tarvitset. Noista linkkien vehkeistä en uskalla sanoa mitään, kun en ole niitä luonnossa nähnyt. Yleismaallinen sääntö, joka koskee kaikkea, on kai, että halvinta ei koskaan kannata ostaa. Osta vaikka ensimmäisenä jotkut keskihintaiset branch cutterit ja paria kokoa taivutuslankoja. Sitten kun taas rahaa on, knob cutterit ja lopuksi sakset ja muita vehkeitä jos tarpeellisilta tuntuvat.

Itse tarvitsisin nyt manriki-puristinta. Sen ajattelin kuitenkin tehdä itse. Lattarautaa, siipimuttereita ja jengatankoa. Niistä sen pitäisi syntyä. Itse kun tekee, niin saa sellaisen kun sattuu tulemaan.